21 Αυγ. 2017

"Ποιός σκότωσε την Ιφιγένεια;" της Ελευθερίας Μεταξά

Στην προσωπική μου λίστα κριτηρίων βάση των οποίων επιλέγω ένα βιβλίο, ο τίτλος κατέχει καλώς ή κακώς, υψηλή θέση. Αυτό έχει σαν συνέπεια κάποιες φορές να έχω παρασυρθεί από έναν εκλυστικο τίτλο αλλά τελικά το περιεχόμενο του βιβλίου να με απογοητεύσει ή αντίθετα να έχω αδικήσει ένα έργο γιατί το απέρριψα λόγω τίτλου.

Στην περίπτωση του "Ποιός σκότωσε την Ιφιγένεια;" της Ελευθερίας Μετάξα, όχι μόνο δεν συνέβη τίποτε από τα παραπάνω, αλλά το κριτήριό μου βρήκε την πανηγυρική του δικαίωση. Ο τίτλος του βιβλίου, ξεκάθαρος, σαφής, γαργαλιστικός, με ακολούθησε σε κάθε σελίδα και όταν συνειδητοποίησα ποια είναι η Ιφιγένεια και ποιοί οι δολοφόνοι της, αισθάνθηκα απολύτως δικαιωμένη από την επιλογή μου να το διαβάσω.

Πλοκή που σε κρατάει σε συνεχή εγρήγορση. Χαρακτήρες καλοδουλεμένοι. Υπόθεση πρωτότυπη (πράγμα όλο και πιο σπάνιο πια..). Γραφή που δεν πλατιάζει με περιττούς εντυπωσιασμούς (πράγμα όλο και πιο σπάνιο πια..). Και μια ανατροπή που δεν γίνεται με το σκεπτικο ότι οι ανατροπές είναι "καλή συνταγή" για ένα ψυχολογικό θρίλερ, αλλά γιατί υπηρετεί άψογα την ιστορία (πράγμα όλο και πιο σπάνιο πια..).

Ως μανιώδης αναγνώστρια βιβλίων μυστηρίου, αστυνομικών, θρίλερ και λοιπών αναγνωσμάτων που με προκαλούν να "μαντέψω" την συνέχεια, η Ελευθερία Μεταξά κατάφερε να με "ταλαιπωρήσει" αφάνταστα, συχνά δε με ανάγκασε να επιστρέψω στις προηγούμενες σελίδες αναζητώντας το στοιχείο που μου είχε ξεφύγει. Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου της, αισθάνθηκα ότι η απάντηση στο ερώτημα "ποιός σκότωσε την Ιφιγένεια;" δεν είναι ο μόνος λόγος για το οποίο αξίζει να το διαβάσει κάποιος. Το ταξίδι μέχρι να φτάσει εκεί, είναι συναρπαστικά ενδιαφέρον.

Δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιώ τα βιβλία σε "καλοκαιρινά" και χειμωνιάτικα" όμως το "Ποιός σκότωσε την Ιφιγένεια;" θα το χαρακτήριζα αναμφίβολα ένα βιβλίο "παντός καιρού". Όπως και η ηρωίδα του... 

Το βιβλίο "Ποιός σκότωσε την Ιφιγένεια;" της Ελευθερίας Μεταξά κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ