15 Ιουν. 2017

"...Και το όνειρο πάγωσε" της Φρίντας Μπιούμπι

Το βιβλίο "...Και το όνειρο πάγωσε- Ένα χρονικό του Aids", της δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρίντας Μπιούμπι κυκλοφόρησε το 1990 απο τις Εκδόσεις Εξάντας. Δυστυχώς, όπως ενημερώθηκα, είναι εδώ και πολλά χρόνια εξαντλημένο. Και λέω δυστυχώς γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να επανατυπώνεται συνεχώς και να διαβάζεται από τις νεότερες γενιές που δεν έζησαν την ιστορία του Μπίλι Μπο. Στις 13 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ημέρα που οι προβολείς της ζωής του έσβησαν.

Η συντριβή της απόλυτης ομορφιάς και της λάμψης από το σκοτάδι του Aids, οι ανατροπές που μπορεί να συμβούν το επόμενο δευτερόλπετο στην ζωή μας, η ματαιότητα των ανθρώπινων ονείρων μπροστά στην μοίρα και τα σχέδια της ανώτερης δύναμης, σε καθηλώνουν γεννώντας σου την επιθυμία να διαβάσεις ξανά και ξανά την ίδια σελίδα που μόλις τελείωσες.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το βιβλίο, κομμάτια ιστορίας πια από μια Ελλάδα που χάθηκε ανεπιστρεπτί, σε συνδυασμό με την γραφή της αείμνηστης Φρίντα Μπιούμπι που ΕΓΡΑΦΕ (...), καθιστούν αυτό το βιβλίο, ένα "κόσμημα" για κάθε βιβλιοθήκη.

Μακάρι κάποτε να επανακυκλοφορήσει..

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

"Όσοι από μας αδιαφορούν για το AIDS πιστεύοντας ότι ο ιός δεν είναι πιθανόν να εισχωρήσει στον οργανισμό των ίδιων ή μελών της οικογένειας τους θ' αλλάξουν άποψη διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Τα θύματα και τα κρούσματα είναι πάρα πολλά για να θεωρούμε σήμερα ότι το AIDS άφορα μόνο τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου». Έξαλλου, κατά δήλωση των ίδιων των εκπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι αριθμοί που δίνονται στην δημοσιότητα είναι πάντα οι επίσημοι και όχι οι πραγματικοί. Οι πραγματικοί αριθμοί υπολογίζονται στο τριπλάσιο, δεδομένου ότι πολλές αφρικανικές και άλλες υπό ανάπτυξη χώρες δεν έχουν τα πρέποντα μέσα διάγνωσης, κι ακόμα ότι πολλοί πάσχοντες, φοβούμενοι την κοινωνική περιθωριοποίηση δεν δηλώνουν την αρρώστια τους με τ' όνομα της.

"Ωστόσο, αυτό το βιβλίο δεν έχει τίποτα να κάνει με στατιστικές, αριθμούς, ιατρικές συμβουλές και ακαδημαϊσμούς. Είναι η πικρή, ηρωική αναφορά στον μέρα με τη μέρα αγώνα δύο ανθρώπων, δύο φίλων, που βρίσκονται μαζί αντιμέτωποι με το θάνατο. Είναι η ιστορία ενός ωραίου νέου, με ταπεινά κοινωνικό παρελθόν, που στο απόγειο της φήμης, της δόξας και του πλούτου υποχρεώνεται να αντικρίσει την απίστευτα ζοφερή, αβάσταχτη πραγματικότητα του αργού και οδυνηρού τέλους. Είναι μια συναρπαστική διήγηση που είναι απίθανο να αφήσει ασυγκίνητο ακόμα και τον πλέον αδιάφορο αναγνώστη."

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ