30 Αυγ. 2017

"Οι θείες" του Βασίλη Νούλα

Το βιβλίο "Οι θείες" του Βασίλη Νούλα, ομολογώ ότι το αγόρασα παρακινημένη από τη συνοπτική περιγραφή που διάβασα γι αυτό στο διαδίκτυο:

"…Όμως την τελευταία παραμονή Χριστουγέννων που την είδα (μετά πέθανε) μου ζήτησε να πάμε στο δωμάτιό μου. Εκεί μου έδωσε μια κασέτα TDK, που είχε γράψει για μένα, με άριες από ιταλικές όπερες. Στο εξώφυλλο της κασέτας είχε γράψει με μπλε στυλό τους τίτλους από τις άριες καθώς κι από ποια όπερα είναι η καθεμία. Με αναπάντεχη αμεσότητα και με μια απλότητα που μου είχαν κάνει βαθιά εντύπωση, μου είπε: «Θέλω να ξέρεις πως σε αγαπώ πολύ». Ήταν η εποχή της κασέτας. Ήταν η δεκαετία του ’80 κι εγώ πήγαινα στο γυμνάσιο κι άκουγα μόνο ροκ…"

Αμέσως ταυτίστηκα με την εποχή, γύρισα πίσω στα δικά μου χρόνια του Γυμνασίου την δεκαετία του '80 και χωρίς δεύτερη σκέψη το ζήτησα στον βιβλιοπώλη μου πριν από περίπου ένα μήνα. Και έκανα πολύ καλά! Ήταν μία έκπληξη ο τρόπος γραφής του συγγραφέα, προκλητικός αλλά παράληλα καυστικά κωμικός, με το αστείο να είναι κρυμμένο πίσω από τις λέξεις και να σε περειμένει να το ανακαλύψεις σαν να παίζατε κρυφτό.

"Οι θείες" είναι μικρές ιστορίες που δεν ξέρω αν θα σας θυμήσουν κάποια από τις δικές σας θείες, είμαι όμως βέβαιη πως θα ανασύρουν στην μνήμη σας τις κρυφές σκέψεις που κάνατε σαν παιδιά και σαν έφηβοι για κάποιες από αυτές.

Η νεκρή πια θεία Έλλη, η θεία Μπιμπίκα και η θεία Μπέλα, θα έπαιρνα όρκο ότι είναι γυναίκες που κάπου, κάποτε τις γνώρισα προσωπικά. Ειδικά την τελευταία νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς την έχουμε κάπου συναντήσει. Μπέλα είναι αυτή.. Θεία αλλά Μπέλα...

Έκανα copy paste κάποιους από τους τίτλους των ιστοριών όπως αναφέρονται στα περιεχόμενα του βιβλίου γιατί ακόμη και από αυτούς καταλαβαίνει κανείς ότι "Οι θείες" είναι ένα ιδαίτερο βιβλίο:

- Νομίζω ότι η θεία Ολυμπία έτρεφε βαθιά αντιπάθεια προς τον θείο Ντενίκα

- Χρόνια πεθαμένη η θεία Έλλη περνάει από το σπίτι κάθε βράδυ

- Βάζω τη θεία Αλίκη Κάρλη να μου λέει το ίδιο παραμύθι

- Τη θεία Ντιντινίκα την πάτησε ένα απόγευμα το τραμ

- Γνώρισα καλύτερα τη θεία Λία τα χρόνια που σπούδαζα στο Παρίσι

- Κατά κάποιον τρόπο ο θείος Ράντου είναι κι αυτός μια θεία

- Η θεία Μπιμπίκα είχε κάτι το κωμικό

- Πριν δύο χρόνια, σε μια τελετή αγιαχουάσκα, με επισκέφτηκαν όλες οι πεθαμένες θείες μου

- Η Μπέλα είναι θεία μου, αλλά πάντα την φώναζα με το μικρό της όνομα χωρίς άλλο προσδιορισμό

"Οι θείες" του Βασίλη Νούλα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Μαρία Παναγοπούλου

Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ