10 Μαϊ. 2017

Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ" του Θοδωρή Δεύτου

 

Η Νίκη Τοπούζογλου, έστειλε την δική της βιβλιο-πρόταση:

"Με καταγωγή από την Πόλη, από την πλευρά της μαμάς μου, δυστυχώς έχασα την μητέρα μου σε μικρή ηλικία και δεν είχα την τύχη να προλάβω ζωντανή την γιαγιά μου για να ακούσω από πρώτο χέρι τις ιστορίες της. Έχω όπως καταλαβαίνετε διαβάσει πολλά βιβλία γραμμένα από Πολίτες, αλλά δεν έχω ταξιδέψει ποτέ εκεί, για καθαρά οικονομικούς λόγους. Δεν μου ήρθε τίποτα εύκολο στη ζωή μου και τα βιβλία είναι για μένα ο μόνος τρόπος οικονομικής απόδρασης...

Το βιβλίο "Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ" με συγκίνησε αλλά κυρίως με ταξίδεψε με τον ομορφότερο τρόπο δίπλα στου Ρωμιούς της Πόλης, σε βαθμό που ένιωσα ότι δεν ήταν η Έλσα, η πρωταγωνίστριά του, που ζούσε στο ονειρεμένο "γυαλί" πάνω στον Βόσπορο, αλλά εγώ. Περπάτησα στον Πέραν, αγόρασα ακριβά υφάσματα στα μαγαζιά του, πόνεσε το σώμα μου στη σκηνή του βιασμού της ηρωίδας από τους Τούρκους στην νύχτα των κρυστάλλων του Ελληνισμού, έζησα τον ξεριζωμό της Ρωξάνης που από τη μια στιγμή στην άλλη άφησε πίσω της μια ολόκληρη ζωή, αλλά και τον γιο της και τα εγγόνια της για να ξεκινήσει από το μηδέν, στο Παλαιό Φάληρο.

Θυμάμαι, ήμουν 6 ετών, λίγο πριν χαθεί η μητέρα μου, όταν με πήγαινε στο Φάληρο και κοίταζε με τις ωρες τη θάλασσας μονολογώντας "μοιάζει τόσο με την Πόλη μας". 

Αν πρέπει να ξεχωρίσω σε κάτι το βιβλίο "Είμαι πολίτισσα, τζάνουμ" από τα άλλα που έχουν γραφτεί με ανάλογο θέμα, τότε θα πω ότι ξεχνώντας για λίγο τον δεσμό που με δένει με την Κωνσταντινούπολη, γοητεύτηκα από τους έρωτες της και τα πάθη που ζωντανεύουν στις σελίδες του".

Το "Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ" του Θοδωρή Δεύτου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ.

Μαρία Παναγοπούλου

Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ