29 Αυγ. 2017

"Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου

 

Η αναγνώστρια Μαρία Ζαβιτσάνου, κάνει την δική της βιβλιο-πρόταση.

"Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να προτείνω ένα εξαιρετικό βιβλίο που διάβασα πρόσφατα. Είναι το "ΓΚΙΑΚ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Γεννημένος το 1983, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 15 ετών.

Το ΓΚΙΑΚ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Αναγνώστης. Πρόκειται για μία σειρά Διηγημάτων με πρωταγωνιστές Έλληνες που είχαν συμμετάσχει στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου και οι ιστορίες τους αφηγούνται την την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους.

Στρατιώτες που έχουν βιώσει απάνθρωπες συνθήκες, παραβιάζοντας άγρια κάθε ηθικό κανόνα, σκοτώνοντας, βιάζοντας, καταστρέφοντας... κάποια στιγμή επιστρέφουν στους τόπους τους και καλούνται να ενσωματωθούν στη «φυσιολογική» ζωή του χωριού.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την αρβανίτικη διάλεκτο, στην οποία «γκιακ» σημαίνει αίμα, αδελφικό αίμα, εκδίκηση, βεντέτα, φυλή και όπως αναφέρει ο ίδιος "είναι ο συγγενικός δεσμός σκιάζει τις ζωές των ηρώων".

 Το "Γκιακ- Διηγήματα" του Δημοσθένη Παπαμάρκου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

Μαρία Παναγοπούλου
 
Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ