9 Μαϊ. 2017

"Ο σκύλος Κάρλος" της Μ. Σκαμάγκα (παιδικό)

Η Νατάσσα Αντωνίου μου έστειλε ένα πολύ συγκινητικό κείμενο για ένα παιδικό βιβλίο. 

"Ο σκύλος Κάρλος" της Μαρίας Σκαμάγκα, είναι ένα παιδικό βιβλίο που αγόρασα τυχαία για τον γιο μου και διαβάζοντάς το, αναρωτήθηκα πόσα πράγματα θα έχανα κι εγώ κι αυτός, εάν η μοίρα δεν μας είχε φέρει αυτόν τον μικρό "θησαυρό".

Ο σκύλος Κάρλος, δεν είναι κάποιο σκυλάκι όπως φαντάζεται κανείς διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου, αλλά ένα παιχνίδι. Ένα πολύ ξεχωριστό παιχνίδι που φτιάχτηκε από μια μαμά για το μωρό της. Μια ριγέ κάλτσα είναι ο Κάρλος που έχει δυο τσόχινα κουμπιά για μάτια και όπως είναι φυσικό κανένας δεν θέλει να παίξει μαζί του. Ποιός να ασχοληθεί με μια κάλτσα, όταν υπάρχουν τόσα λαμπερά, πανάκριβα παιχνίδια εκεί έξω; Γι αυτό και νιώθει μοναξιά, απέραντη μοναξιά ο Κάρλος. Σχεδόν απογοητεύεται, πιστεύει πως θα περάσει την ζωή του ξεχασμένος από όλους... Και η απογοήτευσή του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν ένα αεράκι τον σηκώνει από την βεράντα του αθηναϊκού σπιτιού που ζει και τον πετάει δίπλα σε έναν μακρινό σκουπιδοτενεκέ!

Όλα μοιάζουν χαμένα, μα στη ζωή υπάρχει ευτυχώς και η δεύτερη ευκαιρία. Που ανακατεμένη με λίγη τύχη μπορεί να μετατρέψει το σκοτάδι σε φως. Αυτό συμβαίνει στο βιβλίο και με τον Κάρλος. Ένα χέρι τον σηκώνει από τα σκουπίδια και τον μεταφέρει εκεί που θα τον εκτιμήσουν, θα τον αγαπήσουν και θα γίνει σημαντικός.

Δεν είμαι σίγουρη ότι ο λόγος που ξαναδιαβάζω το παραμύθι στον 5χρονο γιο μου είναι για να του δώσω τα μηνύματα που κρύβονται στις σελίδες και τις υπέροχες εικόνες του ή γιατί εγώ η ίδια έχω ανάγκη να πάρω κουράγιο από αυτά. Μάλλον και για τα δύο μαζί. Σημασία έχει να πιστεύουμε στο "θαύμα" ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν χαμένα.

Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο!

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία!

Νατάσσα Αντωνίου, μητέρα του 5χρονου, ξεχωριστού, Στάθη..."

"Ο σκύλος Κάρλος" της Μαρία Σκαμάγκα, σε εικονογράφηση Αλία Ζάε, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μαρία Παναγοπούλου
 
Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ

Follow me on Facebook