9 Μαϊ. 2017

"Ανάσταση Ψυχών" του Ε.Μαύρου

Το βιβλίο "Ανάσταση Ψυχών" του Εμμανουήλ Μαύρου, δεν είναι ένα ανάγνωσμα για να περάσεις απλώς ευχάριστα την ώρα σου. Υπάρχουν σημεία του που τα διάβασα και δύο και τρεις φορές, γιατί με προβλημάτισαν, με έβαλαν να σκεφτώ, να δω αλλιώς κάποιες "αλήθειες" που θεωρούσα δεδομένες.

Η "Ανάσταση Ψυχών" είναι ένα μυθιστόρημα που εκτός από την ενδιαφέρουσα πλοκή του και την "τροφή για σκέψη", σε μεταφέρει με τέτοια παραστατικότητα στα μέρη όπου ταξιδεύει η ηρωίδα του, που τελειώνοντάς το, αισθάνεσαι σαν να επέστρεψες μόλις από ταξίδι στην Ιορδανία ή το Βατικανό! Παράλληλα είναι μια βαθιά βουτιά στην έννοια του "θανάτου" (σε εισαγωγικά, αν και αναφέρεται στον θάνατο εκτός εισαγωγικών), που μόνο την στιγμή που βγαίνεις στην επιφάνεια, καταλαβαίνεις ότι το μήνυμα του είναι η ελπίδα.

Σε αυτό, η δυναμική Ελληνίδα αρχαιολόγος Ελένη Νάκου, παρουσιάζει την δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης για την «Έξοδο» των Εβραίων από την Αίγυπτο και ανακοινώνει τη νέα της έρευνα, για τις ρίζες του xριστιανισμού. Σύμμαχό της σε αυτήν την περιπέτεια επιδιώκει να είναι ο φίλος της καθηγητής αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Καΐρου Ζάχι Χαβάς. 

Αλλά ο Χαβάς έχει εξαφανιστεί από την Ιορδανία. Φτάνοντας επί τόπου η Ελένη Νάκου διαπιστώνει πως η προσωπικότητα του Χαβάς είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι την γνώριζε, ενώ κατηγορείται πως έκλεψε τις μυστηριώδεις Πλάκες του Πυθαγόρα.
 
Αποφασίζει να ριχτεί στα χνάρια που θα την οδηγήσουν στην εύρεση των Πλακών του Πυθαγόρα και του καθηγητή Χαβάς, χωρίς να γνωρίζει πως έτσι μπλέκεται σ’ ένα μοιραίο γρανάζι πολιτικής συνωμοσίας και δολοφονικών νεοναζιστικών ομάδων. υνάμα, ακολουθεί μια αναζήτηση που γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε ένα ταξίδι γνώσης, κατάκτησης του πνεύματος και μύησης. Θα αντιληφθεί σιγά-σιγά πως εκπληρώνει την αιώνια αναζήτηση του «γνῶθι σαὐτόν» για την ανάσταση ψυχών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα ως την ύστατη συνάντηση…
 
Η "Ανάσταση Ψυχών" του Εμμανουήλ Μαύρου, κυκλοφορεί από την "Άνεμος Εκδοτική".
Και επειδή ο συγγραφέας του είναι και ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης, το σύντομο βίντεο που δημιούργησε είναι ξεχωριστό!
 
Μαρία Παναγοπούλου

Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ