Βιβλιο-προτάσεις

18 Ιαν. 2019

Becoming: η αυτοβιογραφία
 της Μισέλ Ομπάμα κυκλοφόρησε
 στα ελληνικά

Το "Becoming: Η δική μου ιστορία" της Μισέλ Ομπάμα, είναι το βιβλίο που επέλεξα για να κάνω αναγνωστικό ποδαρικό στο 2019. Χρειάστηκα 10 ημέρες για να το ολοκληρώσω, γεγονός που -να διευκρινίσω- για εμένα είναι μόνο θετικό.

Ένα έργο που θέλει τον αναγνώστη σε πλήρη εγρήγορση, διεκδικεί την προσοχή του, τον αναγκάζει να παίρνει ανάσες για να απορροφήσει γεγονότα, στοιχεία και μηνύματα.

Αυτό, θεωρώ πως είναι και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αυτοβιογραφίας της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ: είναι ταξίδι και όχι ημερήσια εκδρομή

Η συγγραφέας έχει χωρίσει την κατάθεση ψυχής της, σε τρία μέρη. Το πρώτο, το Becoming Me, αν και λιγότερο ενδιαφέρον από τα επόμενα, αποτελεί την βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η μικρή χαρισματική Μισέλ από την φτωχογειτονιά του Σικάγο για να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες του πλανήτη. 

Η απογείωση ωστόσο του βιβλίου, συντελείται από την στιγμή που η Μισέλ συναντά τον Μπαράκ. Η πρώτη της δουλειά, η γνωριμία τους, το φλερτ, η επεισοδιακή και ιδιοφυής πρόταση γάμου, τα δύσκολα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου περιγράφονται στο δεύτερο μέρος, το Becoming Us, με τρόπο ευθύ, χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης ή δραματοποίησης. Ο αγώνας δύο έγρωμων ταλαντούχων ανθρώπων να κατακτήσουν τα όνειρά τους σε μια κοινωνία φτιαγμένη για λευκούς, η αφόρητη πίεση της δουλειάς που έβαλε σε κινδυνο την σχέση τους, η μοναξιά της συζύγου, μια οδυνηρή πρώτη αποτυχημένη εγκυμοσύνη, οι εξωσωματικές και η γέννηση των δύο παιδιών τους, σε κάνουν να νιώθεις σαν έχεις απέναντί σου την Μισέλ Ομπάμα και να κουβεντιάζετε βγάζοντας τα σώψυχά σας, όπως κάνεις με μια καλή σου φίλη.

Και κάπου εκεί, ξεκινάει το τρίτο και πιο δυνατό, κατά την γνώμη μου, μέρος της αυτοβιογραφίας. Το Becoming More, δηλαδή η ζωή των Ομπάμα στο πολιτικό προσκήνιο, πέρα από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιγραφές και αποκαλύψεις, διαθέτει κάτι που προσωπικά (ως συγγραφέας) το ζήλεψα και το μελέτησα ενδελεχώς: σε αυτό η συγγραφέας καταφέρνει να ενώσει την ματιά της με αυτήν του αναγνώστη. Σαν ένας άνθρωπος πια, μπαίνεις μαζί της στα άδυτα του Λευκού Οίκου, συναναντάς κορυφαίες προσωπικότητες, δειπνείς με την Βασίλισσα Ελισάβετ, νιώθεις την αγωνία του Μπαράκ Ομπάμα σε κρίσιμες στιγμές, ζεις τον καθημερινό αγώνα της Μισέλ να ισορροπήσει ανάμεσα στους πολλούς, απαιτητικούς και διαφορετικούς ρόλους της.

Αν έπρεπε να περιγράψω με μία φράση το  "Becoming: Η δική μου ιστορία", θα έλεγα "426 σελίδες, γραμμένες από μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε με στόχο να πετύχει".

Αν σας ελκύουν τα έργα που διαβάζονται και δεν ξεφυλλίζονται απλώς, αν σας αρέσουν οι αυτοβιογραφίες, αν σας γοητεύουν οι αληθινές ιστορίες ζωής, αν θαυμάζετε τις γυναίκες που θέτουν ως όριο μόνο τους εαυτούς τους, τότε θα αγαπήσετε αυτό το βιβλίο όσο κι εγώ!

Το "Becoming: Η δική μου ιστορία", κυκλοφορεί από τις Athens Bookstore Publications

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

18 Δεκ. 2018

 

"Άλικες Σιωπές". Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Κλαίρης Θεοδώρου. Ένα έργο διαφορετικό από τα εξαιρετικά προηγούμενά της, ένα μεγάλο στοίχημα που ως αναγνώστριά της θεωρώ ότι το κέρδισε πανηγυρικά!

Οι "Άλικες Σιωπές" διαδραματίζονται σε μία εποχή για την οποία έχω την τύχη να γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες από ανθρώπους που την έζησαν, κάποιοι πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, έγραψαν τις δικές τους παραγράφους στην ιστορία. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγω να διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα για την περίοδο του Εμφυλίου, αφού συχνά με απογοητεύει η στείρα, επιφανειακή ή/και μονομερής προσέγγιση εκ μέρους των συγγραφέων. Στην περίπτωση της Κλαίρης Θεοδώρου, όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα βίωσα μια βαθιά βουτιά σε συναισθήματα καταιγιστικά, που διαρκώς εναλλάσσονταν.

Συνταρακτικά ψυχογραφημένοι οι ήρωές της, με έκαναν να τους αγαπήσω ή να τους αντιπαθήσω, με προκάλεσαν να ανακαλύψω τις βαθύτερες αιτίες των πράξεών τους, με "βούτηξαν" από τα μαλλιά και με παρέσυραν σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες δεκαετίες για την Ελλάδα, δίνοντας μου το δικαίωμα να πάρω θέση στα γεγονότα.

Ο Δημήτρης. Που κέρδισε τον σεβασμό μου, χάρη στο καταστροφικό πάθος με το οποίο υπερασπίστηκε τις ιδέες του. Και η Ηλέκτρα. Ένα πλάσμα που εάν το είχε γνωρίσει ο Σοφοκλής, θα ένιωθε δικαιωμένος για το "έρως ανίκατε μάχαν" του. Δύο νέοι καταδικασμένοι από την μοίρα να συναντηθούν και να ερωτευτούν δυνατά, κόντρα σε ανθρώπους, Θεούς και δαίμονες. Ο έρωτάς τους δεν είναι παρά το άλλοθι, για να δημιουργήσει η συγγραφέας ένα ιστορικό μυθιστόρημα, τόσο φλογερό όσο ο τίτλος και το εξώφυλλο του: άλικο...

Ένα από τα (πολλά) στοιχεία που με εντυπωσίασαν στις "Άλικες Σιωπές" είναι η απολύτη απουσία του "εύκολου μελό", ακόμη και στα σημεία που ως αναγνώστρια αισθάνθηκα ότι θα ταίριαζε ένας ελαφρύς "εκβιασμός συναισθήματος". Η αποφυγή του γίνεται με τρόπο υποδειγματικό από την Κλαίρη Θεοδώρου, που καταφέρνει να αφήσει τον καθένα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα:

Ιδέες που προδόθηκαν από τους άλλους ή ιδέες που εξιδανικεύτηκαν από εμάς τους ίδιους και στο τέλος αποδείχτηκαν μικρές;

Θυσίες που άξιζαν όσο υψηλό κι αν ήταν το τίμημα που πληρώθηκε ή θυσίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αφού στην πράξη ήταν μάταιες;

Επιλογές προδιαγεγραμμένες που δεν γίνεται όσο κι αν προσπαθήσουμε να γλιτώσουμε από αυτές ή επιλογές που καθορίζονται από τα "ναι" και τα "όχι" μας;

Δεύτερες ευκαιρίες που εάν έχεις πίστη και υπομονή θα σου δοθούν ή "δεύτερη ζωή δεν έχει";

Ο προσωπικός μου απολογισμός από το έργο είναι "φωτεινός". Διαβάζοντας την τελευταία σελίδα του "είδα" εκείνη την λάμψη που υπάρχει πίσω από κάθε σκοτάδι και περιμένει από εμας να την εντοπίσουμε ή να την προσπεράσουμε για πάντα. Όποιος κι αν είναι ο δικός σας, το βέβαιο είναι πως πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί! 

Το βιβλίο "Άλικες Σιωπές" της Κλαίρης Θεοδώρου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

1 Δεκ. 2018

Αποτέλεσμα εικόνας
 για η κληρονόμος του ποταμού

Ένα μαγικό παραμύθι για ενήλικες. Ένα σκηνικό που κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, με φόντο τον ποταμό Αχέροντα. Μια δολοφονία που γεφυρώνει το χθες και το σήμερα. Και μια λυρική γραφή που δεν χρειάζεται να διαβάσεις το όνομα της δημιουργού στο εξώφυλλο για να καταλάβεις ότι ανήκει στην Δήμητρα Ιωάννου.

"Η κληρονόμος του ποταμού" (Εκδόσεις Ψυχογιός), είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει πολλά και ετερόκλητα μεταξύ τους στοιχεία, με τρόπο τόσο αρμονικό που ολοκληρώνοντάς το, νιώθεις την ίδια ικανοποίηση με εκείνη της συμπλήρωσης ενός σύνθετου παζλ.

Ο ποταμός Αχέροντας, εκεί όπου κατά τη μυθολογία βρισκόταν η πύλη της εισόδου στον Κάτω Κόσμο, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου από τον πρόλογο κιόλας του έργου και σε μεταφέρει σε μία ατμόσφαιρα μυσταγωγική. Μα πριν προλάβεις να την χορτάσεις, η συγγραφέας προχωράει στην σκηνή του φόνου της Ρόζας Παλαιολόγου, προκαλώντας μια εκρηκτική χημική αντίδραση που γεφυρώνει την δεκαετία του '60 με το σήμερα.

Οι σελίδες αρχίζουν πλέον να γυρνούν θαρρείς από μόνες τους, ο αναγνώστης παρασύρεται από τον ρου των γεγονότων, χωρίς όμως η ταχύτητα να αποβαίνει σε βάρος της γραφής. Αυτή εξάλλου ήταν και η προσωπική μου αγωνία, όταν ξεκίνησα να διαβάζω την "Κληρονόμο του ποταμού".

Στα προηγούμενα βιβλία της Δήμητρας Ιωάννου, εκείνο που είχα κυρίως ξεχωρίσει ήταν η σαγηνευτική γραφή της. Εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τα έργα της, χαρακτηρίζονται όλα από τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας επιμένει να χρησιμοποιεί καλολογικά στοιχεία και περίτεχνες λέξεις, που όλο και σπανιότερα συναντάμε στην σύγχρονη Ελληνική λογοτεχνία. Όταν αντιλήφθηκα πως "Η κληρονόμος του ποταμού" έχει αστυνομική διάσταση, ανησύχησα μήπως αυτή η μοναδική γραφή "θυσιαστεί" στον βωμό της κινηματογραφικής ροής που συνήθως διακατέχει τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

Το αποτέλεσμα με εξέπληξε και με ενθουσίασε, αφού η Δήμητρα Ιωάννου έχει καταφέρει να συνδυάσει τον λυρισμό με την αστυνομική έρευνα, τους παραμυθένιους θρύλους με τον φόνο, την ευαισθησία με τον ορθολογισμό. 

Ως λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω πόσο με γοήτευσαν:
η πλοκή της υπόθεσης,
το χτίσιμο των ηρώων έτσι ώστε να μοιάζουν όλοι ένοχοι και αθώοι ταυτόχρονα,
το εύρημα του σκήπτρου που λειτουργεί ως "συγγραφικό" άλλοθι για να μην χαθεί ούτε στιγμή  η μαγεία των περιγραφών
και φυσικά το ιδιοφυές φινάλε του βιβλίου!

Εάν έπρεπε να δώσω έναν τίτλο στην άποψή μου για την "Κληρονόμο του ποταμού" αυτός θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη "η Δήμητρα Ιωάννου, στην καλύτερη της στιγμή". 

Εάν έπρεπε να δώσω μια "συμβουλή" σε όσους αγαπούν τα ταξίδια του νου, αυτη θα ήταν "αφεθείτε στην ροή του ποταμού που δημιούργησε η Δήμητρα Ιωάννου! Θα απολαύσετε μία αξέχαστη εμπειρία!

"Η κληρονόμος του ποταμού" της Δήμητρας Ιωάννου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

24 Νοε. 2018

Εκδόσεις Ωκεανός

Το μυθιστόρημα "Βαβιά Νερά" της Ευδοκίας Σταυρίδου, επέλεξα να το διαβάσω αμέσως μετά την ανάγνωση ενός πολύ δυνατού βιβλίου. Συνήθως αφήνω να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προχωρήσω στο επόμενο ανάγνωσμα όταν το προηγούμενο με έχει "καθηλώσει", ωστόσο ένας τραυματισμός στο πόδι που με καθήλωσε στο σπίτι, αύξησε τον ελεύθερο χρόνο μου και μαζί του τις ώρες ανάγνωσης.

Κοίταξα λοιπόν την τεράστια λίστα με τα αδιάβαστα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις έπιασα στα χέρια μου τα "Βαθιά Νερά", με την διαίσθηση ότι η γραφή της Ευδοκίας Σταυρίδου θα ανταπεξέλθει στην "σκληρή δοκιμασία". Το αποτέλεσμα, ξεπέρασε κατά πολύ τις προδοκίες μου.

Αν και είχα διαβάσει το εξαιρετικό πρώτο βιβλίο της, "Κάποτε στη Μυτιλήνη" (Εκδόσεις Ωκεανός), ομολογώ ότι δεν περίμενα πως το δεύτερο θα ανέβαζε τόσο ψηλά τον πήχη, φτάνοντας σε επίπεδα που άλλοι ταλαντούχοι συγγραφείς χρειάζονται χρόνια για να ανέλθουν. 

Ένα συναρπαστικό ταξίδι, πνεύματος και ψυχής, στα Ιωάννινα της δεκαετίας του '30, μέσα από ένα κείμενο "κεντημένο" στην λεπτομέρειά του.

Μια βαθιά βουτιά στον κόσμο του συναισθήματος, εκεί όπου οι προσωπικές επιθυμίες συγκρούονται με το πεπρωμένο, οδηγώντας τους ήρωες σε διαρκείς ανατροπές.

Μια αγωνιώδης αναζήτηση της εξόδου από τον δαιδαλώδη λαβύρινθο της ανθρώπινης ψυχής.

Ένα φλογερό οδοιπορικό στις αγριεμένες θάλασσες του παράφορου και ανεκπλήρωτου έρωτα.

Μια μαγική βόλτα στους θρύλους και τις παραδόσεις της λίμνης των Ιωαννίνων, με την πηχτή ομίχλη να σκεπάζει μυστικά και αλήθειες που αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς του αναγνώστη. 

Αυτές, είναι μόνο μερικές από τις απαντήσεις που θα μπορούσα να δώσω στο ερώτημα "τι είναι τα Βαθιά Νερά;". 

Ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στις καρδιές μας και στα ράφια των βιβλιοθηκών μας, από μια συγγραφέα που ήρθε για να μείνει και να ξεχωρίσει.

Το μυθιστόρημα "Βαθιά Νερά" της Ευδοκίας Σταυρίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

17 Νοε. 2018

Αποτέλεσμα εικόνας
 για διχασμός λαπατά

Οι ρίζες της "σχέσης" μου με την γραφή της Φιλομήλας Λαπατά, χάνονται κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν ο βιβλιοπώλης της γειτονιάς μου με συμβούλευσε να διαβάσω το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Οι κόρες του νερού" (Εκδόσεις Καστανιώτη). Ολοκληρώνοντάς το, η απορία που είχα εκφράσει στον εαυτό μου ήταν "εάν αυτό είναι το πρώτο, τότε τι να περιμένω στα επόμενα;".

Στα χρόνια που ακολούθησαν επανέλαβα πολλές φορές την ίδια ερώτηση, αφού το κάθε επόμενο βιβλίο της συγγραφέα ήταν όλο και καλύτερο από το προηγούμενο. Νιώθω, ωστόσο, ότι η πιο ολοκληρωμένη απάντηση, έφτασε στα χέρια μου πριν από λίγες ημέρες, υπό την μορφή του καινούργιου έργου της.

"Ο διχασμός" (Εκδόσεις Ψυχογιός), είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της ιστορικής τριλογίας "Οι κόρες της Ελλάδας" και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήμουν βέβαιη εάν έπρεπε να το διαβάσω άμεσα ή να "φρεσκάρω" προηγουμένως το πρώτο ("Η επιστροφή") που είχε αναγνωστεί πριν από τρία χρόνια. Ευτυχώς, ξεπέρασα το δίλημμα και ξεκίνησα ένα ταξίδι, που κάθε αναγνώστης οφείλει στον εαυτό του.

Το αριστούργημα (θα μου επιτρέψετε τον χαρακτηρισμό) της Λαπατά, "Ο διχασμός", διαδραματίζεται στην Αθήνα του 1840-1875, στην εποχή που η νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας, μαζεύει τα κομμάτια της και δίνει αγώνα για να σταθεί όρθια μετά την Επανάσταση. Σε αντίθεση με πολλά ιστορικά μυθιστορήματα που κουράζουν με την στείρα παράθεση γεγονότων, στο εν λόγω (όπως και σε όλα τα βιβλία της) η δημιουργός αξιοποιεί την ιστορία σαν καμβά και πάνω του κεντάει  τοπία και ήρωες που σε παίρνουν από το χέρι και σε κάνουν κομμάτι της πλοκής.

Βλέπεις την Ακρόπολη, γνωρίζεις την Αρχαία Αγορά, σεργιανίζεις στους Αέρηδες στην Πλάκα, απολαμβάνεις το γλυκό σου στην οδό Ερμού, βιώνεις την γέννηση του πρώτου Συντάγματος, υποδέχεσαι τον νέο Βασιλιά της Ελλάδας...Και παράλληλα συστήνεσαι με ήρωες συγκινητικά ρεαλιστικούς. Τρανούς μα και απλούς ανθρώπους. Ζεις την καθημερινότητά τους, αφουγκράζεσαι τις αγωνίες τους, μαθαίνεις τις συνήθειες τους, ακούς το χτυποκάρδι τους, θυμώνεις με τα σφάλματά τους και τελικά επιλέγεις ποιούς θα ήθελες για φίλους σου...

Θα μπορούσα να γράφω δίχως σταματημό για το νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά όμως τίποτα δεν θα ήταν αρκετό για να σας μεταδώσει το μεγαλείο του. Εάν αγαπάτε την λογοτεχνία, διαβάστε το!

"Ο διχασμός" της Φιλομήλας Λαπατά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Υ.Γ. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος της τριλογίας, αν και στοιχηματίζω πως μόλις φτάσετε στην τελευταία σελίδα του "γυρισμού", θα νιώσετε φλογερή την επιθυμία να το αποκτήσετε. 

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com