Τα βιβλία μου

5 Μαρ. 2018

Το «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» (εκδόσεις Ωκεανός) είναι το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Παναγοπούλου. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με συνεχείς ανατροπές. Η ίδια, επιλέγοντας το κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης, που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, και διατηρώντας μεταξύ άλλων το προσωπικό της site thisismarias.com θεωρεί τον εαυτό της ακόμη «βρέφος» στον χώρο της συγγραφής.

Τι σας ενέπνευσε για την ιστορία του νέου σας βιβλίου «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου»;

Το βιβλίο μου είναι ένα μυθιστόρημα, βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία και όλοι οι χαρακτήρες είναι υπαρκτά πρόσωπα. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανθρώπινη περιπέτεια, με αστυνομική διάσταση και συνεχείς ανατροπές από εκείνες που μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να γράψει. Μέσα στις σελίδες του «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» θίγονται θέματα όπως η λαχτάρα της μητρότητας, η δύναμη της φιλίας, οι λάθος έρωτες, οι προδοσίες, οι απαγωγές ανηλίκων, τα εγκλήματα που μπορεί να γίνουν στο όνομα της αγάπης, αλλά και ο ρόλος της μοίρας, με την μεταφυσική έννοια της, στην πορεία των ανθρώπων.

Πείτε μας δυο λόγια για τους κεντρικούς χαρακτήρες σας.

Η Μάικα και η Λιάνα, δύο παιδικές φίλες που στα 22 τους χρόνια, έχουν όλα τα εφόδια να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Ένας μοιραίος άνδρας θα ανατρέψει τις ζωές και των δύο, με έναν τρόπο δραματικό που ξεφεύγει κατά πολύ από την απλή ερωτική προδοσία. Ο Νικόλας και ο Νικήτας, δύο άνδρες που δεν θα συναντηθούν ποτέ μεταξύ τους, αλλά οι πράξεις του ενός θα στιγματίσουν ανεξίτηλα την ψυχή του άλλου. Και η μικρή Αέλια. Που θα πέσει θύμα απαγωγής λίγες ώρες μετά την γέννησή της και θα βρεθεί στη δίνη μιας σειράς ανατροπών, γραμμένων άραγε από τη μοίρα ή από τις ανθρώπινες επιλογές;

Εσείς σε ποιον βλέπετε τον εαυτό σας;

Πριν από 26 χρόνια, είδα στα μάτια του συντρόφου μου την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, την Μαρία όπως θα μπορούσε να εξελιχθεί και να γίνει. Από την στιγμή που γεννήθηκε ο γιος μας, ο Κωνσταντίνος, βλέπω πλέον τον εαυτό μου μέσα στα δικά του μάτια, όχι όμως με την εγωιστική έννοια της συνέχειας του DNA μου, αλλά με την περηφάνια ότι κατάφερα να μεγαλώσω ένα παιδί ανεξάρτητο που πλέον έχει ανοίξει τα φτερά του και διεκδικεί τα όνειρά του, έχοντας στις αποσκευές του όσα του έμαθα.

Τι σας αρέσει να διαβάζετε;

Δεν αγαπώ τα αμιγώς αισθηματικά μυθιστορήματα, αλλά πέρα από αυτά διαβάζω χωρίς αποκλεισμούς σχεδόν τα πάντα. Συνήθως καταπιάνομαι με τρία τέσσερα βιβλία ταυτόχρονα, διαφορετικού ύφους και στυλ. Αυτήν την εποχή μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα στο ιστορικό μυθιστόρημα «Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα» της Ελένης Κεκροπούλου, το «Καρυδότσουφλο» του Ίαν ΜακΓιούαν, το «Μια ατέλειωτη φυγή» της Αλκυόνης Παπαδάκη και το ανέκδοτο ακόμη μυθιστόρημα που έγραψαν από κοινού ο σύζυγός μου, Κώστας Χαρδαβέλλας και ο γυιος μου, Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, με τίτλο «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ» και θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας, τα τρία βασικά χαρακτηριστικά για κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Το βιβλίο μου εκδόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2017, την ημέρα των 47ων γενεθλίων μου. Είμαι ακόμη «βρέφος» στον χώρο της συγγραφής και δεν νιώθω έτοιμη να απαντήσω στην ερώτησή σας με την ιδιότητα της συγγραφέα. Ως αναγνώστρια, εκτιμώ τους συγγραφείς που έχουν κάτι ιδιαίτερο στον τρόπο γραφής τους και δεν γράφουν απλώς καλές εκθέσεις. Τους συγγραφείς που με σέβονται και δεν γεμίζουν τις σελίδες μόνο και μόνο γιατί πρέπει το έργο τους να εκδοθεί στην ημερομηνία που τους έδωσε ο εκδότης τους. Τους συγγραφείς που μέσα από τις λέξεις τους με ταξιδεύουν σε τόπους, χρόνους και συναισθήματα.

Πηγή: nikisreviews.gr

1 Μαρ. 2018

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου 

   Μια αληθινή ιστορία με συνεχείς εναλλαγές, πολλές ανατροπές δοσμένη με έναν τρόπο που σε κρατάει δέσμιο των εξελίξεων. Που βγάζει πηγαία πολλούς προβληματισμούς σε σύγχρονα, αλλά και σε διαχρονικά Κοινωνικά ζητήματα. Πότε σκληρό, πότε τρυφερό και πότε αμείλικτο έρχεται να παίξει με τις σκέψεις, τα συναισθήματα μας και τα πιστεύω μας για να δώσει μια πιο ουσιώδη μορφή στην εξέλιξη της ιστορίας και στην πορεία που θέλησαν να ακολουθήσουν οι ήρωες της.
  
    Η Μαρία Παναγοπούλου στην πρώτη της αυτή συγγραφική προσπάθεια με εξέπληξε ευχάριστα. Με την ποιότητα του λόγου της και την εξαιρετική τοποθέτηση των γεγονότων στο κείμενο της, δεν αφήνει ούτε για μια στιγμή την πλοκή να ησυχάσει και την αγωνία του αναγνώστη να ηρεμήσει. Βάζει σε συνεχή διλήμματα την σκέψη και αναθεωρεί διαρκώς τα πως και τα γιατί των πράξεων που μοιάζουν να αλλάζουν χρώμα και υφή κάθε φορά που η γνώση για κάτι καινούργιο έρχεται να δώσει την δικιά της απάντηση στα γεγονότα.

   Μια γυναίκα αρπάζει το παιδί της, και το παιδί της φίλης της και εξαφανίζεται όταν στο χωριό που διαμένει κάνει την εμφάνιση του, ένας φαινομενικά άγνωστος άντρας. Τότε αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας ιστορίας που μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να πλέξει. Ένας γάμος που έχει απο καιρό τελειώσει. Μια εξωσυζυγική σχέση που θα φέρει τον έρωτα μιας ολόκληρης ζωής στην ζωή του πρωταγωνιστή. Μια φαινομενικά τέλεια σχέση αλλά και ένα απωθημένο στην ζωή της πρωταγωνίστριας, που θα την κρατήσει δέσμια μιας ολόκληρης ψυχολογικής πάλης. Και θα ορίσει την πορεία ζωής τόσων ανθρώπων. Αρρωστημένο μυαλό ή μήπως το αποτέλεσμα μιας απεγνωσμένης προσπάθειας βίωσης μιας πραγματικότητας που έχει χαθεί χωρίς επιστροφή για πάντα;
  
   Μέσα απο κάθε κομμάτι της εξέλιξης ξεπετάγεται, ένα καινούργιο στοιχείο. Ένα νέο σημείο που συμπληρώνει σιγά σιγά το παζλ των γεγονότων χαρτογραφώντας παράλληλα το ψυχογράφημα της πορείας του κάθε ήρωα. Για να μας κάνει τελικά να αναρωτηθούμε: Είμαστε πάντα απόλυτοι κυρίαρχοι των πράξεων μας; ή μήπως τα πεπραγμένα μας εξαρτώνται απο κάτι άλλο ακαθόριστα προδιαγεγραμμένο που πλάθει είτε η ψυχολογία μας είτε η αλληλουχία ακούσιων και ανεξερευνητων κινήσεων μέσα στον χρόνο;

   Τα συναισθήματα καθώς προχωρά η ιστορία εναλλάσσονται με έναν ιδιότυπο ρυθμό. Καθώς γνωρίζουμε τους ήρωες και εισχωρούμε στα βάθη της ψυχής τους. Στην πορεία της ζωής τους και τα βιώματα τους. Ο θυμός και η οργή των αρχικών μας σκέψεων και αντιδράσεων δίνουν την θέση τους στην κατανόηση και στην συμπόνια. Στην αναγνώριση των βαθύτερων ενστίκτων που οδηγούν τις πράξεις κάποιων ανθρώπων στον λάθος δρόμο και στις άσχημες επιλογές. Γιατί όλα έχουν την εξήγηση τους στα βάθη της καρδιάς και στο άδυτο της Ψυχής.

   Φιλία που δοκιμάζεται, έρωτας που επαναπροσδιορίζεται. Μητρότητα που στερείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μητρότητα που διεκδικείται με πολύπλοκα μέσα και οδηγεί σε καταστάσεις απόγνωσης. Μυστικά και ψέματα που έρχονται στο Φως για να αλλοιώσουν και να δεσμεύσουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Λάθη που καθορίζουν και εγκλωβίζουν χωρίς επιστροφή τις πράξεις των ηρώων. Αλλά και ετεροχρονισμένες συγνώμες και απεγνωσμένη ανάγκη για συγχώρεση και εξιλέωση για τα καθοριστικά λάθη.

   Το ¨Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου " είναι ένα καθαρά Κοινωνικό μυθιστόρημα που σε κρατάει μέχρι την τελευταία σελίδα με την αληθοφάνεια των γεγονότων, την κινηματογραφική καταγραφή των εξελίξεων αλλά κυρίως με τις πολλές και διαφορετικές μεταπτώσεις των συναισθημάτων που γεννάνε οι εγωιστικές πράξεις των ανθρώπων. Άλλες μπορούμε να τις δικαιολογήσουμε και άλλες όχι. Και είναι αυτό το σημαντικό κομμάτι που γεννάει αυτό το βιβλίο. Την πάλη με το μυαλό, την συνείδηση και το ένστικτο μας να σταυρώσουμε ή να δικαιολογήσουμε τις πράξεις των ηρώων. Γιατί πολλές φορές είναι εύκολο να δώσουμε απαντήσεις σε πράγματα που δεν έχουμε βιώσει. Υπάρχουν πράγματα όμως στην ζωή που το κάθε μυαλό και η κάθε συνείδηση τα βλέπει διαφορετικά. Ειδικά όταν αυτά τα πράγματα τα έχεις βιώσει έχοντας στερηθεί κάποια απο τα υπέρτατα αγαθά. όπως είναι η μητρότητα για μια γυναίκα. Μπαίνεις λοιπόν συνειδητά σε μια διαδικασία αναγνώρισης του λάθους και του σωστού σε έναν δρόμο που έχει προσδιορίσει η ίδια η ζωή και οι πράξεις των ανθρώπων. Θα δικαιολογήσεις και θα απορρίψεις με πάθος μπαίνοντας θέλοντας και μη στο πετσί του βιβλίου. Και τελικά αυτό είναι το μαγικό κλειδί που κρύβει στα χέρια της και στην πένα της η συγγραφέας. Σε απορροφά με τις λέξεις της και σε κρατά μέχρι το τέλος με τα ερωτηματικά της περιμένοντας την δικιά σου κρίση για κάθε πράξη του ήρωα της που γεννήθηκε μέσα απο την ίδια την πραγματικότητα.

Βαθμολογία 4/5 

Πηγή: vivlionerga.blogspot.gr

14 Φεβ. 2018

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή και στην εκπομπή "Αποχρώσεις" στον Μεσόγειος FM 105,4, με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τους λάθος έρωτες που πρωταγωνιστούν στο "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου" 

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

31 Ιαν. 2018

Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης​ σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ωκεανός, παρουσίασαν το μυθιστόρημα της Μαρίας Παναγοπούλου «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου».

Προλόγισε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας

Για το βιβλίο μίλησαν: 

Ελένη Τσαγκά, δημοσιογράφος
Γιούλη Τσακάλου blogger, δημιουργός της ομάδας Βιβλιο-Παρουσιάσεις-Κριτικές
Βίκυ Ανδρικοπουλου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου

Οι ζωές των αληθινών ηρώων του βιβλίου αποδόθηκαν μουσικά από τους:
Κατερίνα Τσιρίδου & Rebetiko Band
Κωνσταντίνος Εμμανουήλ

Τραγούδια της Τζένης Βάνου ερμήνευσε η κόρης της, Αθηνά Ρηγοπούλου. 

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης εδώ

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Bookia.gr εδώ 

26 Ιαν. 2018

Το βιβλίο μου, "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου", στην εκπομπή Art Box του Epsilon, με την  Μαρία Ένεζλη. Ευχαριστώ τους Χρήστο Κοσμίδη, Γιώργο Σφακιανάκη, Βάνια Βλαχοδημητρόπουλο! 

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης εδώ