Τα βιβλία μου

2 Απρ. 2018

Είναι από τις σπάνιες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, φορές που κάθομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και σβήνω ασταμάτητα λέξεις, προτάσεις, παραγράφους, αναζητώντας τα σωστά λόγια για να μοιραστώ μαζί σας μια μεγάλη χαρά. Ό,τι κι αν γράψω μου φαίνεται λίγο, ρηχό, ελλιπές για να περιγράψει τα συναισθήματά μου. Ίσως γιατί τελικά το γεγονός που τα γέννησε, είναι από μόνο του τόσο δυνατό, που δεν χρειάζεται λεκτικά φτιασίδια. 

Ένα λευκό κερί, μέσα στο υπέροχο κόκκινο κουτί με τις λευκές βούλες, που βλέπετε στην εικόνα. Ένα πασχαλινό σοκολατένιο λαγουδάκι Astir, σαν εκείνα που έτρωγα παιδί. Κι τρία χειρόγραφα σημειώματα, με τις περισσότερες λέξεις γραμμένες στο πολυτονικό σύστημα, στολισμένες με ψιλές, δασείες και περισπωμένες.

Αυτά είναι τα πολύτιμα δώρα που παρέλαβα πριν από λίγο. Αποστολέας τους, η κυρία Στάσα Ι., η 83χρονη γυναίκα που γνώριζε προσωπικά μία από τις αληθινές ηρωίδες του βιβλίου μου "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου". Χάρη σε αυτήν, κατάφερα να ολοκληρώσω το επόμενο, που είναι η αυτοτελής συνέχειά του πρώτου, με θέμα τις ζωές των ηρώων μου 16 χρόνια μετά από τα γεγονότα που τους συντάραξαν.

Η υπέροχη κυρία Στάσα Ι., αντιμετωπίζει δυσκολίες με τα μάτια της κι έτσι σε πρώτη φάση, άκουσε την ανάγνωση του βιβλίου μου από την κόρη της και την ανιψιά της, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Πεισματάρα και ξεροκέφαλη ούσα, μετά το τέλος του, δήλωσε ότι θα το διάβαζε και μόνη της, όσο χρόνο κι αν της έπαιρνε. Και τα κατάφερε!

Αυτός είναι ο λόγος που μου έστειλε σήμερα τρία χειρόγραφα σημειώματα, για να με ενημερώσει για τον άθλο της, να με ευχαριστήσει για τη συγκίνηση που της χάρισα, αλλά και για να μου υπενθυμίσει την μεγάλη υπόσχεση που της έχω δώσει: θα είναι η πρώτη που θα διαβάσει/ακούσει το δεύτερο βιβλίο μου, πριν από την εκτύπωσή του.

Ανοίγοντας τα δώρα της, ένιωσα σαν να μεταφερόμουν πίσω στον χρόνο. Στην εποχή που τα γράμματα συνοδεύονταν από ψιλές και δασείες. Το σοκολατένιο λαγουδάκι Astir έδινε άλλο νόημα στις γιορτινές μέρες. Κι εγώ κρατούσα καμαρωτή καμαρωτή την λαμπάδα της νονάς μου και τα ολοκαίνουργια παπούτσια μου για να πάω στην Εκκλησία.

Δεν θα μπορούσε να μου προσφέρει ακριβότερο δώρο από αυτό, η υπέροχη Στάσα. Ένα δώρο πασπαλισμένο με νοιάξιμο, αγάπη και ζεστή καρδιά! Αξίες ανεκτίμητες, αφού δεν πωλούνται, ούτε αγοράζονται... Όσοι τις διαθέτετε, μην τις τσιγκουνευτείτε φέτος το Πάσχα. Μπορείτε να κάνετε πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους!

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

 

23 Μαρ. 2018

Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής, ότι για το πρώτο μου βιβλίο "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου" νιώθω πως έχω ήδη πάρει το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο βραβείο: τα δεκάδες μηνύματα των αναγνωστών που το διαβάζουν και νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν μαζί μου και να μου πουν λόγια καρδιάς.

Η τριπλή υποψηφιότητα του βιβλίου μου στα Βραβεία Public 2018, στις κατηγορίες ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ και ΗΡΩΙΔΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ήταν σίγουρα μια μεγάλη χαρά, που ήρθε να προστεθεί στις αμέτρητες που έχω νιώσει από την ημέρα έκδοσης του τον Οκτώβριο του 2017.

Έκανα με ενθουσιασμό μικρού παιδιού κλικ στην πρώτη κατηγορία, καμάρωσα στην δεύτερη κι έφτασα με ένα πλατύ χαμόγελο στην τρίτη. Εκεί, ομολογώ ότι τα μάτια μου θόλωσαν. "ΗΡΩΙΔΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗ", έγραφε. Δεν αφορούσε μόνο εμένα αυτή η τιμή.Ήταν κυρίως ΔΙΚΗ ΤΗΣ...

Μιας γυναίκας που πόνεσε τόσο πολύ, προδόθηκε, αδικήθηκε, σκόρπισε πόνο και δυστυχία... Πόσο θα ήθελα να είναι ζωντανή και να δει ότι μέσα από τις σελίδες του "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου" ο πόνος της έγινε έμπνευση για κάποιες άλλες γυναίκες. Φάρος για να μην επιτρέψουν ποτέ, σε κανένα και τίποτα να τις παρασύρει μακριά από αυτό που τους αξίζει!

Δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να σας ζητήσω να με ψηφίσετε, αφού όπως σας είπα νιώθω ήδη νικήτρια, μα είναι τόσα πολλά τα μηνύματα σας μέσω των οποίων με ρωτάτε τι πρέπει να κάνετε, που το άρθρο αυτό ήταν ο μόνος τρόπος να σας απαντήσω. 

Τα λινκ που ακολουθούν, οδηγούν στις τρεις κατηγορίες υποψηφιοτήτων. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΡΩΙΔΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Εάν θέλετε να ψηφίσετε μόνο σε μία κατηγορία, τότε κάνετε κλικ στο σχετικό λινκ και ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα. Εάν θελετε να ψηφίσετε και στις τρεις κατηγορίες, τότε κάνετε κλικ στην κάθεμία ξεχωριστά και στο τέλος ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα.
Επιλέξτε ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ
Στη συνέχεια ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Και οπωσδήποτε στο τέλος ΥΠΟΒΟΛΗ μέσω EMAIL ή FACEBOOK.
Εάν επιλέξετε EMAIL, για να είναι έγκυρη η ψήφος σας πρέπει να πάτε στα Eισερχόμενα σας, να ανίξετε το email που θα σας σταλεί από τα Public και στο κάτω μέρος του να πατήσετε ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ.

Σας ευχαριστώ για το ταξίδι και τα συναισθήματα που μου χαρίζετε...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

5 Μαρ. 2018

Το «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» (εκδόσεις Ωκεανός) είναι το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Παναγοπούλου. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με συνεχείς ανατροπές. Η ίδια, επιλέγοντας το κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης, που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, και διατηρώντας μεταξύ άλλων το προσωπικό της site thisismarias.com θεωρεί τον εαυτό της ακόμη «βρέφος» στον χώρο της συγγραφής.

Τι σας ενέπνευσε για την ιστορία του νέου σας βιβλίου «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου»;

Το βιβλίο μου είναι ένα μυθιστόρημα, βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία και όλοι οι χαρακτήρες είναι υπαρκτά πρόσωπα. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανθρώπινη περιπέτεια, με αστυνομική διάσταση και συνεχείς ανατροπές από εκείνες που μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να γράψει. Μέσα στις σελίδες του «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» θίγονται θέματα όπως η λαχτάρα της μητρότητας, η δύναμη της φιλίας, οι λάθος έρωτες, οι προδοσίες, οι απαγωγές ανηλίκων, τα εγκλήματα που μπορεί να γίνουν στο όνομα της αγάπης, αλλά και ο ρόλος της μοίρας, με την μεταφυσική έννοια της, στην πορεία των ανθρώπων.

Πείτε μας δυο λόγια για τους κεντρικούς χαρακτήρες σας.

Η Μάικα και η Λιάνα, δύο παιδικές φίλες που στα 22 τους χρόνια, έχουν όλα τα εφόδια να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Ένας μοιραίος άνδρας θα ανατρέψει τις ζωές και των δύο, με έναν τρόπο δραματικό που ξεφεύγει κατά πολύ από την απλή ερωτική προδοσία. Ο Νικόλας και ο Νικήτας, δύο άνδρες που δεν θα συναντηθούν ποτέ μεταξύ τους, αλλά οι πράξεις του ενός θα στιγματίσουν ανεξίτηλα την ψυχή του άλλου. Και η μικρή Αέλια. Που θα πέσει θύμα απαγωγής λίγες ώρες μετά την γέννησή της και θα βρεθεί στη δίνη μιας σειράς ανατροπών, γραμμένων άραγε από τη μοίρα ή από τις ανθρώπινες επιλογές;

Εσείς σε ποιον βλέπετε τον εαυτό σας;

Πριν από 26 χρόνια, είδα στα μάτια του συντρόφου μου την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, την Μαρία όπως θα μπορούσε να εξελιχθεί και να γίνει. Από την στιγμή που γεννήθηκε ο γιος μας, ο Κωνσταντίνος, βλέπω πλέον τον εαυτό μου μέσα στα δικά του μάτια, όχι όμως με την εγωιστική έννοια της συνέχειας του DNA μου, αλλά με την περηφάνια ότι κατάφερα να μεγαλώσω ένα παιδί ανεξάρτητο που πλέον έχει ανοίξει τα φτερά του και διεκδικεί τα όνειρά του, έχοντας στις αποσκευές του όσα του έμαθα.

Τι σας αρέσει να διαβάζετε;

Δεν αγαπώ τα αμιγώς αισθηματικά μυθιστορήματα, αλλά πέρα από αυτά διαβάζω χωρίς αποκλεισμούς σχεδόν τα πάντα. Συνήθως καταπιάνομαι με τρία τέσσερα βιβλία ταυτόχρονα, διαφορετικού ύφους και στυλ. Αυτήν την εποχή μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα στο ιστορικό μυθιστόρημα «Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα» της Ελένης Κεκροπούλου, το «Καρυδότσουφλο» του Ίαν ΜακΓιούαν, το «Μια ατέλειωτη φυγή» της Αλκυόνης Παπαδάκη και το ανέκδοτο ακόμη μυθιστόρημα που έγραψαν από κοινού ο σύζυγός μου, Κώστας Χαρδαβέλλας και ο γυιος μου, Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, με τίτλο «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ» και θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας, τα τρία βασικά χαρακτηριστικά για κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Το βιβλίο μου εκδόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2017, την ημέρα των 47ων γενεθλίων μου. Είμαι ακόμη «βρέφος» στον χώρο της συγγραφής και δεν νιώθω έτοιμη να απαντήσω στην ερώτησή σας με την ιδιότητα της συγγραφέα. Ως αναγνώστρια, εκτιμώ τους συγγραφείς που έχουν κάτι ιδιαίτερο στον τρόπο γραφής τους και δεν γράφουν απλώς καλές εκθέσεις. Τους συγγραφείς που με σέβονται και δεν γεμίζουν τις σελίδες μόνο και μόνο γιατί πρέπει το έργο τους να εκδοθεί στην ημερομηνία που τους έδωσε ο εκδότης τους. Τους συγγραφείς που μέσα από τις λέξεις τους με ταξιδεύουν σε τόπους, χρόνους και συναισθήματα.

Πηγή: nikisreviews.gr

1 Μαρ. 2018

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου 

   Μια αληθινή ιστορία με συνεχείς εναλλαγές, πολλές ανατροπές δοσμένη με έναν τρόπο που σε κρατάει δέσμιο των εξελίξεων. Που βγάζει πηγαία πολλούς προβληματισμούς σε σύγχρονα, αλλά και σε διαχρονικά Κοινωνικά ζητήματα. Πότε σκληρό, πότε τρυφερό και πότε αμείλικτο έρχεται να παίξει με τις σκέψεις, τα συναισθήματα μας και τα πιστεύω μας για να δώσει μια πιο ουσιώδη μορφή στην εξέλιξη της ιστορίας και στην πορεία που θέλησαν να ακολουθήσουν οι ήρωες της.
  
    Η Μαρία Παναγοπούλου στην πρώτη της αυτή συγγραφική προσπάθεια με εξέπληξε ευχάριστα. Με την ποιότητα του λόγου της και την εξαιρετική τοποθέτηση των γεγονότων στο κείμενο της, δεν αφήνει ούτε για μια στιγμή την πλοκή να ησυχάσει και την αγωνία του αναγνώστη να ηρεμήσει. Βάζει σε συνεχή διλήμματα την σκέψη και αναθεωρεί διαρκώς τα πως και τα γιατί των πράξεων που μοιάζουν να αλλάζουν χρώμα και υφή κάθε φορά που η γνώση για κάτι καινούργιο έρχεται να δώσει την δικιά της απάντηση στα γεγονότα.

   Μια γυναίκα αρπάζει το παιδί της, και το παιδί της φίλης της και εξαφανίζεται όταν στο χωριό που διαμένει κάνει την εμφάνιση του, ένας φαινομενικά άγνωστος άντρας. Τότε αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας ιστορίας που μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να πλέξει. Ένας γάμος που έχει απο καιρό τελειώσει. Μια εξωσυζυγική σχέση που θα φέρει τον έρωτα μιας ολόκληρης ζωής στην ζωή του πρωταγωνιστή. Μια φαινομενικά τέλεια σχέση αλλά και ένα απωθημένο στην ζωή της πρωταγωνίστριας, που θα την κρατήσει δέσμια μιας ολόκληρης ψυχολογικής πάλης. Και θα ορίσει την πορεία ζωής τόσων ανθρώπων. Αρρωστημένο μυαλό ή μήπως το αποτέλεσμα μιας απεγνωσμένης προσπάθειας βίωσης μιας πραγματικότητας που έχει χαθεί χωρίς επιστροφή για πάντα;
  
   Μέσα απο κάθε κομμάτι της εξέλιξης ξεπετάγεται, ένα καινούργιο στοιχείο. Ένα νέο σημείο που συμπληρώνει σιγά σιγά το παζλ των γεγονότων χαρτογραφώντας παράλληλα το ψυχογράφημα της πορείας του κάθε ήρωα. Για να μας κάνει τελικά να αναρωτηθούμε: Είμαστε πάντα απόλυτοι κυρίαρχοι των πράξεων μας; ή μήπως τα πεπραγμένα μας εξαρτώνται απο κάτι άλλο ακαθόριστα προδιαγεγραμμένο που πλάθει είτε η ψυχολογία μας είτε η αλληλουχία ακούσιων και ανεξερευνητων κινήσεων μέσα στον χρόνο;

   Τα συναισθήματα καθώς προχωρά η ιστορία εναλλάσσονται με έναν ιδιότυπο ρυθμό. Καθώς γνωρίζουμε τους ήρωες και εισχωρούμε στα βάθη της ψυχής τους. Στην πορεία της ζωής τους και τα βιώματα τους. Ο θυμός και η οργή των αρχικών μας σκέψεων και αντιδράσεων δίνουν την θέση τους στην κατανόηση και στην συμπόνια. Στην αναγνώριση των βαθύτερων ενστίκτων που οδηγούν τις πράξεις κάποιων ανθρώπων στον λάθος δρόμο και στις άσχημες επιλογές. Γιατί όλα έχουν την εξήγηση τους στα βάθη της καρδιάς και στο άδυτο της Ψυχής.

   Φιλία που δοκιμάζεται, έρωτας που επαναπροσδιορίζεται. Μητρότητα που στερείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μητρότητα που διεκδικείται με πολύπλοκα μέσα και οδηγεί σε καταστάσεις απόγνωσης. Μυστικά και ψέματα που έρχονται στο Φως για να αλλοιώσουν και να δεσμεύσουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Λάθη που καθορίζουν και εγκλωβίζουν χωρίς επιστροφή τις πράξεις των ηρώων. Αλλά και ετεροχρονισμένες συγνώμες και απεγνωσμένη ανάγκη για συγχώρεση και εξιλέωση για τα καθοριστικά λάθη.

   Το ¨Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου " είναι ένα καθαρά Κοινωνικό μυθιστόρημα που σε κρατάει μέχρι την τελευταία σελίδα με την αληθοφάνεια των γεγονότων, την κινηματογραφική καταγραφή των εξελίξεων αλλά κυρίως με τις πολλές και διαφορετικές μεταπτώσεις των συναισθημάτων που γεννάνε οι εγωιστικές πράξεις των ανθρώπων. Άλλες μπορούμε να τις δικαιολογήσουμε και άλλες όχι. Και είναι αυτό το σημαντικό κομμάτι που γεννάει αυτό το βιβλίο. Την πάλη με το μυαλό, την συνείδηση και το ένστικτο μας να σταυρώσουμε ή να δικαιολογήσουμε τις πράξεις των ηρώων. Γιατί πολλές φορές είναι εύκολο να δώσουμε απαντήσεις σε πράγματα που δεν έχουμε βιώσει. Υπάρχουν πράγματα όμως στην ζωή που το κάθε μυαλό και η κάθε συνείδηση τα βλέπει διαφορετικά. Ειδικά όταν αυτά τα πράγματα τα έχεις βιώσει έχοντας στερηθεί κάποια απο τα υπέρτατα αγαθά. όπως είναι η μητρότητα για μια γυναίκα. Μπαίνεις λοιπόν συνειδητά σε μια διαδικασία αναγνώρισης του λάθους και του σωστού σε έναν δρόμο που έχει προσδιορίσει η ίδια η ζωή και οι πράξεις των ανθρώπων. Θα δικαιολογήσεις και θα απορρίψεις με πάθος μπαίνοντας θέλοντας και μη στο πετσί του βιβλίου. Και τελικά αυτό είναι το μαγικό κλειδί που κρύβει στα χέρια της και στην πένα της η συγγραφέας. Σε απορροφά με τις λέξεις της και σε κρατά μέχρι το τέλος με τα ερωτηματικά της περιμένοντας την δικιά σου κρίση για κάθε πράξη του ήρωα της που γεννήθηκε μέσα απο την ίδια την πραγματικότητα.

Βαθμολογία 4/5 

Πηγή: vivlionerga.blogspot.gr

14 Φεβ. 2018

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή και στην εκπομπή "Αποχρώσεις" στον Μεσόγειος FM 105,4, με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τους λάθος έρωτες που πρωταγωνιστούν στο "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου" 

Ακούστε την συνέντευξη εδώ