19 Νοε. 2017

Πήρα την πρώτη πληροφορία για τους αληθινούς ήρωες του βιβλίου μου!!

Το "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου" είναι ένα μυθιστόρημα, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, από εκείνες που όταν τις ακούμε αναρωτιόμαστε "είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα"; Την άκουσα για πρώτη φορά το 1987, από το στόμα ενός άντρα της αστυνομίας που είχε εμπλακεί στο αστυνομικό κομμάτι της και την κράτησα φυλαγμένη στην ιδιότυπη συλλογή μου από ανθρώπινες ιστορίες, για 30 χρόνια.

Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο μου, το χαρακτηρίζει "συναρπαστικό" κι εγώ του απαντώ πως θα ήταν ακόμη συναρπαστικότερο εάν δεν ήταν μυθιστόρημα. Εάν δεν είχα αλλάξει τα ονόματα, τις χρονολογίες και κάποια από τα τοπωνύμια, εάν δεν είχα προσθέσει στοιχεία της φαντασίας μου αλλά είχα μείνει στα αληθινά γεγονότα... Κι αυτό γιατί η ζωή της πραγματικής πρωταγωνίστριας μου είναι τόσο συγκλονιστική και γεμάτη από ανατροπές, που δεν σας κρύβω πως πολύ θα ήθελα να έχω την άδειά της να γράψω την βιογραφία της.

Δυστυχώς δεν την έχω, αφού 30 χρόνια τώρα δεν έχω καταφέρει να την εντοπίσω. Εάν είναι ζωντανή, η ηλικία της θα είναι κάπου μεταξύ 75 και 80 ετών ενώ η μικρούλα της ιστορίας μου θα είναι από 52 έως 57 ετών. Στις παρουσιάσεις του βιβλίου και στις συνεντεύξεις μου, συνηθίζω να αναφέρω ότι το ένστικτό μου μού λέει πως και οι δύο είναι ζωντανές. Και παρακαλώ όποιον από τους αναγνώστες, τηλεθεατές, ακροατές, γνωρίζουν κάτι για την απίστευτη περιπέτειά τους να επικοινωνήσουν μαζί μου.

Αυτήν την επιθυμία εξέφρασα και την περασμένη εβδομάδα στην ΕΡΑ Πάτρας, μιλώντας στην εκπομπή του Πάνου Θεοδωρακόπουλου και της Αθανασίας Σταμοπούλου. Χωρίς να γνωρίζω ότι μια γυναίκα, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο αυτοκίνητό της και με άκουγε, θα μου χάριζε λίγες μέρες αργότερα την πρώτη πολύτιμη πληροφορία!

Η Χαρά, αντιλήφθηκε αμέσως ότι τα όσα έλεγα έμοιαζαν πολύ με εκείνα που άκουγε για χρόνια από το στόμα της γιαγιάς της. Το ίδιο απόγευμα πήρε το "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου", το διάβασε με προσοχή και βεβαιώθηκε πως δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Σήμερα το πρωί μου έστειλε ένα email στο thisismarias.com και πριν από λίγο μιλήσαμε τηλεφωνικώς. Τα αληθινά στοιχεία που έχω στην κατοχή μου -και συνειδητά δεν έχω συμπεριλάβει στο βιβλίο μου- με βοηθούν να συμπεράνω ότι μάλλον πρόκειται για την ίδια ιστορία. Η πληροφορία που πήρα για μία από τις ηρωίδες μου, την "Λιάνα", η οποία στο όνομα της φιλίας καταστρέφει και την δική της ζωή, με γέμισε συγκίνηση, χαρά, δέος...

Θα σεβαστώ απολύτως το δικαίωμα όλων των ηρώων να μην θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους... Άλλωστε διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο είναι αδύνατον να τους αναγνωρίσει εάν δεν έχει ζήσει τα γεγονότα ή δεν έχει ακούσει από πρώτο χέρι για αυτά... Θέλω όμως τόσο πολύ να τους συναντήσω... 

Ευχαριστώ Χαρά Λ. που με εμπιστεύτηκες. Ανυπομονώ για την στιγμή που θα έρθω στην Πάτρα και θα τα πούμε και από κοντά. Είναι μεγαλειώδες αυτό που μου συμβαίνει... Και ήθελα να το μοιραστώ αμέσως μαζί σας!

**Το "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός. Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμά του ΕΔΩ και να μάθετε περισσότερα για την αληθινή ιστορία ΕΔΩ.

Μαρία Παναγοπούλου
thisimarias.com
panagopoulou@thisismarias.com