18 Οκτ. 2017

Φίλοι του facebook και φίλοι καρδιάς, σας ευχαριστώ!

Το "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου" είναι το πρώτο μου βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός

Τριάντα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που άκουσα για πρώτη φορά την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που κατέστρεψε την ζωή της και τους γύρω της, παραδομένη στην λαχτάρα της να γίνει μάνα! Την μετέφερα περιληπτικά στο χαρτί (όπως κάνω από παιδί με κάθε τι που με εντυπωσιάζει, συλλέγοντας ανθρώπινες ιστορίες όπως άλλοι συλλέγουν κοχύλια) και την άφησα για μια δεκαετία κλεισμένη σε ένα συρτάρι, να κάνει παρέα με αμέτρητες άλλες ιστορίες.

Ήταν πια 1997 (!), όταν ξεκίνησα να γράφω το "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου". Έχοντας έμπνευση στο γράψιμο μόνο τις πρωινές ώρες, η απουσία του γιου μου στο προνήπιο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν εργαζόμουν, δημιουργούσαν το ιδανικό σκηνικό συγγραφής για εμένα.

Κάπως έτσι, μέχρι να τελειώσει ο Κωνσταντίνος Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, εγώ ολοκλήρωσα τρία βιβλία και άφησα μισοτελειωμένα άλλα δύο. Σκέψη όμως για έκδοσή τους, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου. Κάθε φορά που ο άντρας μου ή κάποιος καλός φίλος με πίεζαν να το τολμήσω, εγώ απλώς άλλαζα θέμα συζήτησης χωρίς να ξέρω ακριβώς τον λόγο. Νομίζω πως αισθανόμουν σαν τις γυναίκες που γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους ζωγραφίζοντας, πλέκοντας ή κεντώντας, αλλά δεν διανοούνται ότι τα έργα τους θα πουληθούν σε κάποιο κατάστημα. Εγώ απλώς εκτόνωνα στο χαρτί και αργότερα στον υπολογιστή την ενέργειά μου... 

Ήταν το facebook ο καταλύτης που με οδήγησε να πάρω την μεγάλη απόφαση. Χωρίς όλους εσάς τους φίλους του διαδικτύου, τους παλιούς (που ξέρατε την μανία μου με το γράψιμο) αλλά και τους νεότερους (που δεν σας γνωρίζω κατ΄ανάγκη προσωπικά αλλά επικοινωνώ μαζί σας ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις), το ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου, θα παρέμενε για πάντα κλειδωμένο στο συρτάρι μου. Τα δικά σας μηνύματα ("σε διαβάζω καθημερινά, μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις"), τα σχόλιά σας ("γιατί δεν γράφεις σε 'ενα blog ή σε βιβλίο όλες αυτές τις ιστορίες;"), ήταν το "σπρώξιμο" που χρειαζόμουν για να βγω "στη σκηνή". Το αν θα με "αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα"... Σε κάθε περίπτωση, σας ευχαριστώ από την ψυχή μου...

Υ.Γ. Οι ήρωες του ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου, έχουν ονόματα και χαρακτηριστικά δικών μου αγαπημένων ανθρώπων, που δεν σχετίζονται επ' ουδενί με την ιστορία. Τα "δανείστηκα" χωρίς να πάρω την άδειά τους, αν και ξέρω πως θα μου την έδιναν (ε;). Στο "ευχαριστήριο σημείωμα" του βιβλίου τους αναφέρω έναν έναν. Θα ήθελα να το κάνω και εδώ: Μάικα και Αντώνη Ανδρικάκη, Ελένη Δενδρινού, Γιώργο Λοράνδε, Λιάνα Μπίλια, Νεκταρία Νταούτη, Δήμητρα Παβέλη, Μαριάνθη Πατέρα, Λίζα Πέππα, Μάρα Χαρμαντά, Κωνσταντίνα Αράπογλου, Μαρία Ραγκούση, Δημήτρη Τσίρο, Γιώργο και Νίκο Παναγοηλιόπουλε, δεν έχετε ιδέα πόσο με βοηθήσατε! Σας αγαπάω!!

Μαρία Παναγοπούλου
 
Follow me on facebook
Επικοινωνία: panagopoulou@thisismarias.com