7 Οκτ. 2017

Το "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου" στο Press Publica

Photo by Harris Ergatidis

Ευχαριστώ το PRESS PUBLICA και τον Γιώργο Κιούση για την φιλοξενία, με αφορμή το πρώτο μου βιβλίο, "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου", που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Ωκεανός:

-Το βιβλίο σας είναι μία αληθινή ιστορία;

Το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου, εκδόσεις Ωκεανός είναι ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που άφησε τον έρωτα να της καταστρέψει τη ζωή, προδόθηκε και πρόδωσε στον μέγιστο βαθμό και τελικά βύθισε στη δυστυχία τα αγαπημένα της πρόσωπα, με κίνητρο την απύθμενη λαχτάρα της να νιώσει μάνα. Είμαι βέβαιη πως οι γυναίκες αναγνώστριες, όσες έχουν βιώσει το μεγαλείο της μητρότητας αλλά και εκείνες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, θα κατανοήσουν τους λόγους που ώθησαν την ηρωίδα να ξεπεράσει τα όρια και ίσως τελικά να την αγαπήσουν όσο την αγάπησα εγώ. Επειδή ωστόσο η καθηλωτική ιστορία της, αφορά άμεσα και την πατρότητα, πιστεύω πως έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για τους άντρες αναγνώστες.

-Πώς έφτασε στα χέρια σας η ιστορία αυτής της γυναίκας;

Η συλλογή αληθινών ιστοριών είναι ένα πάθος που κρατάει από τα εφηβικά μου χρόνια. Όπως άλλοι συλλέγουν γραμματόσημα ή κοχύλια, εγώ μαζεύω ανθρώπινες ιστορίες που μου κάνουν εντύπωση καταγράφοντας τις, παλιότερα σε τετράδια  (τα συρτάρια μου είναι ασφυκτικά γεμάτα από αυτά!) και πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας σε ηλεκτρονικά αρχεία. Σε μια τέτοια ιστορία βασίστηκε το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου. Την άκουσα για πρώτη φορά το 1987, από έναν αστυνομικό που είχε εμπλακεί σε αυτήν. Δεν μπορώ αποκαλύψω περισσότερα για την αστυνομική διάσταση της υπόθεσης, αλλά όσοι διαβάσουν το βιβλίο θα διαπιστώσουν ότι ξεδιπλώνεται μέσα από ανατροπές που μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να εξυφάνει.

-Και γιατί χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να την κάνετε βιβλίο;

Οι λόγοι είναι πολλοί, προσωπικοί αλλά και πρακτικοί. Βλέπετε, την ηρωίδα της ιστορίας, δεν κατάφερα ποτέ μέχρι σήμερα να την συναντήσω. Έφτασα κοντά της, έμαθα λεπτομέρειες για την απίστευτη περιπέτεια που έζησε, αλλά την ίδια δεν την έχω εντοπίσει. Αν είναι εν ζωή, η ηλικία της πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 75 και 80 ετών. Η ελπίδα μου είναι ότι θα βρεθούν κάποιοι που διαβάζοντας το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου, θα την αναγνωρίσουν και θα επικοινωνήσουν μαζί μου για να μου μιλήσουν για αυτήν. Επειδή λοιπόν δεν είχα στη διάθεσή μου όλα τα στοιχεία ώστε να μεταφέρω την ζωή της στο χαρτί και, το κυριότερο, δεν είχα την άδειά της, αποφάσισα να γράψω ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην συγκλονιστική ιστορία της. Σε αυτό έχω προσθέσει και κάποια άλλα γεγονότα, που όμως όλα είναι αληθινά. Μόνο τα πραγματικά ονόματα των ηρώων δεν έχω χρησιμοποιήσει, προτιμώντας να τους βαπτίζω με ονόματα δικών μου, αγαπημένων ανθρώπων.

-Το αληθινό όνομα της πρωταγωνίστριας το γνωρίζετε;

Φυσικά! Είναι ένα σπάνιο, ιδιαίτερο όνομα που επέλεξα να το κρατήσω μυστικό, τόσο σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα, όσο και σαν ασφαλιστική δικλείδα. Έτσι, αν κάποιος διαβάζοντας το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου την αναγνωρίσει μέσα στις σελίδες του και μου πει το όνομά της, θα είμαι απολύτως βέβαιη ότι πρόκειται για την σωστή γυναίκα. Το ένστικτό μου, μού λέει πως είναι ζωντανή και αργά ή γρήγορα θα καταφέρω να συναντηθώ μαζί της και να της κάνω μια τεράστια αγκαλιά!

Πηγή: Press Publica

Μαρία Παναγοπούλου

Follow me on facebook
Επικοινωνία: panagopoulou@thisismarias.com