Το blog μου

14 Μαρ. 2018

3 Silhouette of Man Under White Sky

"Τι κάνετε; Έχω καιρό να σας δω! Τι κάνει ο γιος σας; Θα είναι ολόκληρο παλικάρι πια. Με τι ασχολείται;", με πυρπολεί με ερωτήσεις ένας γείτονας που λόγω επαγγέλματος (ναυτικός) απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
"Μια χαρά είναι ο Κωνσταντίνος. Είναι διαιτολόγος. Γράφει κιόλας και πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του" του απαντώ με καμάρι εγώ και βλέπω το βλέμμα του να συννεφιάζει.
 "Ο Θεός μαζί του! Εγώ τις φοβάμαι μωρέ παιδί μου αυτές τις δουλειές για τα αγόρια", μου λέει διστακτικά και χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής του σαν να πρόκειται να μου αποκαλύψει κάποιο μεγάλο μυστικό συμπληρώνει: "Ξέρεις, προτιμώ τις αντρικές δουλειές, να ΄χεις το κεφάλι σου ήσυχο".
 Αν και αντιλαμβάνομαι αμέσως την πορεία που θα πάρει η συζήτηση, δεν κρατιέμαι (μεγάλο ελάττωμα αυτό!) και την πετάω την ειρωνία.
  "Δεν το ήξερα πως υπάρχουν αντρικές δουλειές. Όσο ζεις μαθαίνεις...".
  "Ε, δεν υπάρχουν; Αλλά εσείς οι μανάδες, είστε λίγο επιπόλαιες σε αυτά και μην το πάρεις προσωπικά. Τα λέω και στη δικιά μου, που έχει λυσσάξει να γίνει ο γιος μας αρχιτέκτονας".
  "Δεν είναι αντρική δουλειά ο αρχιτέκτονας ε; Φταίει μάλλον ο διαβήτης που γυρίζει σαν μπαλαρίνα", επιμένω πάντα ειρωνικά εγώ, αλλά ο συνομιλητής μου δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται. 
  "Μπορεί. Οι επιστημονικές δουλειές, γενικά έχουν ρίσκο. Αντίθετα με τα πιο βαριά επαγγέλματα, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Έχεις ακούσει ποτέ οικοδόμο, μπετατζή, φορτηγατζή, ταξιτζή, χασάπη, υδραυλικό, ναυτικό, μπαλαδόρο, να...κουνάνε τη μέση τους; Για την Ελλάδα μιλάμε πάντα".
  "Ναι, γιατί έμαθα ότι στο εξωτερικό κάτι ρίχνουν στο νερό, που επηρεάζει τους μπαλαδόρους κι έχουν αρχίσει και την κουνάνε. Τώρα αναζητούν την σωστή δόση για να χαλάσουν και τους υπόλοιπους", του λέω εμφανώς εκνευρισμένη. Χαμπάρι αυτός!
 "Τι λες μωρέ παιδί μου; Πώς γίναμε έτσι; Γι αυτό σου λέω. Θέλει προσοχή η δουλειά που θα κάνει το αγόρι. Εγώ πιστεύω ότι γι αυτό παλιά δεν είχαμε πολλούς κουνιστούς, γιατί οι άντρες δεν είχαν το μυαλό τους να σπουδάσουν, αλλά έπεφταν στην σκληρή δουλειά από νωρίς ", ετοιμάζεται  να μου αναλύσει την θεωρία του, αλλά εγώ δεν αντέχω άλλο.
  Με την σκέψη ότι ένας άντρας περίπου 50 ετών, πατέρας ενός γιου, ψηφοφόρος που καθορίζει το μέλλον της χώρας και του παιδιού μου, ζει με το μυαλό κατεστραμένο από την διάβρωση, εν έτει 2018, αμφιταλαντεύομαι μεταξύ του να τον βρίσω και να αποχωρήσω.
 Επιλέγω το δεύτερο. Τι νόημα έχει να κάνεις διάλογο με την σκουριά; Είναι άλογη, αλλά πανίσχυρη. Τόσο που μπορεί να διαλύσει και τάνκερ. Ξέρετε, από αυτά τα... αντρικά. Που έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

follow me on facebook
 

6 Μαρ. 2018

Books in Black Wooden Book Shelf

Πέντε μήνες συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από την κυκλοφορία του πρώτου μου μυθιστορήματος. Πέντε μήνες γεμάτοι από νέες εμπειρίες και συγκινήσεις, πέντε μήνες που δεν άκουσα ούτε μία κακή κριτική για το έργο μου, όμως έμαθα πολλά, θετικά και αρνητικά, για τον θαυμαστό κόσμο των εκδόσεων στην Ελλάδα.

Μία από τις συμβουλές που δέχτηκα, με καλή πρόθεση θέλω να πιστεύω, τις πρώτες ημέρες έκδοσης του βιβλίου μου ήταν "όσο λιγότερο λες την γνώμη σου τόσο καλύτερα θα τα έχεις με όλους". Στη λογική αυτή, δεν θα έπρεπε ποτέ να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο. Ίσως στην επόμενη ζωή μου, καταφέρω να "τα έχω καλά με όλους". Σε αυτήν, είναι ήδη πολύ αργά!  

Θα ξεκινήσω λοιπόν από τα αρνητικά, τις "σφαλιάρες" όπως τις αποκαλώ, τα "καλώς ήλθες στο κλαμπ" όπως μου λένε χαριτολογώντας οι παλιές καραβάνες.

Ιδού τα 10 "σκουπίδια" που ανακάλυψα:

1. Ο χώρος του βιβλίου, είναι ακραία, υπέρμετρα ανταγωνιστικός σε όλες του τις εκφάνσεις.

2. Οι συγγραφείς δεν είναι όλοι ευαίσθητα πλάσματα με μεγαλείο ψυχής που καταθέτουν την αλήθεια τους στις σελίδες των βιβλίων. 

3. Οι εκδότες δεν είναι πάντα άνθρωποι του πνεύματος που εκτιμούν και σέβονται τους δημιουργούς.

4. Το να είσαι πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για κάποιους ισοδυναμεί με εισβολή στο τσιφλίκι του παππού τους την οποία πρέπει να εμποδίσουν με κάθε θεμιτό και μη τρόπο.

5. Οι κριτικές στο διαδίκτυο δεν είναι όλες αυθόρμητες και ειλικρινείς, αφού υπάρχουν συγγραφείς με "στρατιές" ψεύτικων προφίλ ή υποστηρικτών που για μερικά δωρεάν αντίτυπα γράφουν διθυράμβους για τα βιβλία τους.

6. Οι μαζικές επιθέσεις σε συγκεκριμένους συγγραφείς και βιβλία, είναι συχνά στημένες από τους ίδιους τους συγγραφείς αφού η αρνητική διαφήμιση "πουλάει" και στον χώρο των εκδόσεων.

7. Υπάρχουν υπέροχα έργα που δυστυχώς δεν τα ανακαλύπτει ποτέ το κοινό και δεν έχουν την πορεία που τους αξίζει.

8. Υπάρχουν μετριότατα ή και κακά βιβλία που πουλάνε μόνο και μόνο γιατί ο συγγραφέας τους είναι "της μόδας".

9. Υπάρχουν ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως "βιβλιοφιλικές" αλλά τα περισσότερα μέλη τους αν τα ρωτήσεις ξαφνικά ποιός ήταν ο Πάμπλο Νερούδα θα σου απαντήσουν στην καλύτερη περίπτωση "Κολομβιανός έμπορος ναρκωτικών". 

10: Αν νομίζετε ότι οι μεγαλύτεροι παραμυθάδες είναι οι ψαράδες και οι κυνηγοί, τότε δεν έχετε ακούσει συγγραφέα να λέει τερατώδη ψέματα για την απήχηση και τις πωλήσεις των έργων του.

Ναι! Όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα ανακάλυψα μέσα σε μόλις πέντε μήνες από την κυκλοφορία του πρώτου μου μυθιστορήματος. Πολλά με στενοχώρησαν και με απογοήτευσαν, άλλα με θύμωσαν, κάποια με έκαναν να γελάσω. Ευτυχώς όμως, αυτή είναι η μία μόνο πλευρά του φεγγαριού. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Εκείνη που κρύβει τόσο φως, ικανό να πλημμυρίσει την ψυχή σου με γλύκα και ζεστασιά, να σε κάνει να πεις "χαλάλι" και να προχωρήσεις στο επόμενο έργο σου. 

Ιδού οι 5 "θησαυροί" στον χώρο των εκδόσεων:

1. Η συγγραφή και η έκδοση ενός βιβλίου είναι ένα ταξίδι σε άγνωστο προορισμό, που αν χαλαρώσεις και αφεθείς στην μαγεία της διαδρομής, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

2. Υπάρχουν συγγραφείς με ψυχή μικρού παιδιού, ευαίσθητοι, δοτικοί, γενναιόδωροι, που υποδέχονται τους νέους ομότεχνούς τους με ανοιχτή αγκαλιά κι αντιμετωπίζουν τους παλιότερους με σεβασμό κι εκτίμηση.

3. Κάποιες εκδοτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ονειρεύονται, να αγαπούν το βιβλίο, να σέβονται τους δημιουργούς και αντιμετωπίζουν τα έργα τους σαν καταθέσεις ψυχής.

4. Υπάρχουν ομάδες βιβλιόφιλων που οι διαχειριστές και τα μέλη τους, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το διάβασμα και την επιθυμία να προβάλλουν το καλό βιβλίο, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε αναγνώστες και συγγραφείς.

5. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους που παίρνουν στα χέρια τους το "παιδί" σου και το διαβάζουν είναι συ-ναρ-πα-στι-κή και σου δίνει δύναμη και θέληση να συνεχίσεις.

Δεν θα γράψω τον τίτλο του βιβλίου μου κλείνοντας αυτό το άρθρο, ούτε τις εκδόσεις με τις οποίες συνεργάζομαι, αφού o λόγος που το έγραψα είναι άλλος. Ήθελα μέσα από αυτό, να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε εκείνους που ανήκουν στην φωτεινή πλευρά του φεγγαριού των εκδόσεων. Χάρη σε εσάς, το ταξίδι αποκτά νόημα και λόγο να γίνεται... 

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

follow me on facebook
 

 

 

27 Φεβ. 2018

activity, board game, connection

Η κουβέντα περί νόμιμου και ηθικού στην Ελλάδα, θυμίζει την ταινία "Η μέρα της μαρμότας" όπου ο πρωταγωνιστής παγιδεύεται στον χρόνο και ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, έχουν στις "ντουλάπες" τους "σκελετούς" που μπορεί να είναι απολύτως νόμιμοι, αλλά δεν είναι πάντα ηθικοί. 

Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτες. Στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή, υπάρχουν εκατοντάδες πράξεις που δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο, ωστόσο εναπόκειται στο σύστημα αξιών του καθενός το εάν θα τις υιοθετήσει ή όχι. Είναι τελικά αυτή η επιλογή, που ξεχωρίζει "εσένα" από τους "άλλους". Πράξεις όπως...

Να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια με τον συμμαθητή σου την ώρα της γυμναστικής- γιατί έχει παραπάνω κιλά και δυσκολεύεται να εκτελέσει σωστά τις ασκήσεις

Να πείθεις την αφελή συμμαθήτρια ότι το σάντουιτς της είναι ληγμένο-για να της το αρπάξεις και να της το φας κρυφά

Να διαβάλλεις στην κολλητή σου τον σύντροφό της-γιατί δεν αντέχεις στην ιδέα ότι τον έχει αυτή και όχι εσύ

Να τρως στα συσσίτια που οργανώνει η Εκκλησία για τους άπορους- δεν είσαι άπορος αλλά γιατί να ξοδεύεσαι να μαγειρέψεις μωρέ;

Να λαμβάνεις Χριστούγεννα και Πάσχα τα είδη που προσφέρουν διάφορες εταιρίες σε πολύτεκνες οικογένειες- τι σημασία έχει που ζεις στην Εκάλη, αφού είσαι πολύτεκνος γιατί να μην πάρεις τζάμπα γάλατα;

Να "καρφώνεις" στο αφεντικό τον συνάδελφό σου που καθυστέρησε να έρθει στη δουλειά- κι ας ξέρεις ότι ο λόγος είναι πως αλλάζει τρεις συγκοινωνίες για να φτάσει, σημασία έχει να είσαι εσύ ο αγαπημένος του αφεντικού

Να διοργανώνεις πικ νικ στην παραλία- και φεύγοντας να παρατάς τα σκουπίδια

Να γράφεις μία αποθεωτική κριτική για ένα βιβλίο/μία ταινία/μία εκπομπή, γιατί σου κάνει "δωράκια" ο δημιουργός τους

Να χωρίζεις τον σύντροφό σου λέγοντάς του ότι θέλεις να μείνεις μόνη- ενώ στην πραγματικότητα έμαθες ότι διαγνώστηκε με καρκίνο και ποιός έχει όρεξη να έχει σχέση με αρρώστους;

Να απολύεις μια υπάλληλο επικαλούμενος περικοπές- γιατί έμαθες ότι είναι έγκυος κι είναι μπελάς οι εργαζόμενες γυναίκες με παιδιά

Να χρωστάς πολλά εκατομμύρια στο Δημόσιο- αλλά η σύζυγος σου να ψωνίζει όλη την ανοιξιάτικη συλλογή της Chanel γιατί δεν φοράει τίποτα λιγότερο πάνω της

Να έχεις αφήσει απλήρωτους και χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενους- αλλά να ετοιμάζεσαι να εκδράμεις σε εξωτικό νησί για το Πάσχα

Να αγοράζεις σπίτια σε πλειστηριασμούς- αφού είναι πάμθηνα τι πειράζει που θα ζεις στα συντρίμια των ονείρων κάποιων άλλων ανθρώπων;

Να απαιτείς πίσω τα δανεικά που έδωσες με τόκο- ενώ ξέρεις ότι αυτός που δανείστηκε έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του

Να εργάζεσαι σε εισπρακτική εταιρία και να απειλείς τους οφειλέτες ασκώντας τους ψυχολογική και λεκτική βία- αφού δεν ντρέπονται αυτοί που χρωστάνε γιατί να ντραπείς εσύ που κάνεις απλώς την δουλειά σου;

Είναι ατέλειωτη η λίστα των νόμιμων αλλά ηθικών/μη ηθικών πράξεων και εντελώς υποκειμενική η στάση του καθενός, στην ιδιωτική του ζωή. Στην ιδιωτική του ζωή, επαναλαμβάνω. Γιατί στην δημόσια, τα πράγματα αλλάζουν. Ο πολίτης και ο πολιτικός, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι το ίδιο. Και αυτός είναι ο λόγος που ποτέ μου δεν καταλαβα την κουβέντα που γίνεται κατά καιρούς περί "νόμιμου και ηθικού" στην πολιτική. Για εμένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο πολιτικός ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να συνδιάζει το νόμιμο με το ηθικό, αλλιώς ας πάει σπίτι του. Δεν τον υποχρεώσαμε κιόλας να μας εκπροσωπήσει...

Κάποια στιγμή θα γράψω και για όλα αυτά τα ΜΗ ΝΟΜΙΜΑ, που τείνουν να γίνουν τα μόνα ΗΘΙΚΑ, στην εποχή της ανηθικότητας.

Όπως το να μην παίρνεις απόδειξη με κάθε ευκαιρία, γιατί κουράστηκες με το παραμύθι της καταστροφής της χώρας επειδή δεν σου έκοψε απόδειξη ο καστανάς...

Το να προτιμάς να πληρώσεις το φαγητό και το φροντιστήριο του παιδιού σου, από την δόση του δανείου σου... 

Το να κάνεις στάση πληρωμών στο Δημόσιο, γιατί νιώθεις μεγάλο κορόιδο που τόσα χρόνια πλήρωνες πρώτος τις υποχρεώσεις σου αλλά στις 120 δόσεις θα μπει μόνο ο μεγαλοεπιχειρηματίας που χρωστάει πολλά εκατομμύρια...

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

follow me on facebook
 

22 Φεβ. 2018

Πριν από λίγες ημέρες είχα την τιμή να είμαι μέλος μιας υπέροχης συντροφιάς που συμμετείχε στο αφιέρωμα της εκπομπής "Στην υγειά μας ρε παιδιά", στον Μεγάλο Γιάννη Σπανό, που θα προβληθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στον ΣΚΑΪ. Μοναδική εμπειρία, ξεχωριστές συγκινήσεις, θα προσπαθήσω να στριμώξω κάποιες από αυτές στο παρακάτω κείμενο.

Μπαίνοντας στο στούντιο, βλέπω το τιμώμενο πρόσωπο να κάθεται σε μια γωνιά και να απολαμβάνει τις πρόβες, με την χαρά μικρού παιδιού. Φωτογραφίζεται με όλους μας και μας λέει "ευχαριστώ" (εκείνος σε εμάς!), ενώ κάθε φορά που κάποιος αναφέρεται με θαυμασμό στα μουσικά έργα τέχνης του, σπεύδει να απαντήσει "ναι, αλλά άκου τι ωραία που τα λένε τα νέα παιδιά". Σπουδαίος Άνθρωπος, αληθινά Μεγάλος, γι αυτό Σεμνός και Γενναιόδωρος! 

 

Κάποια στιγμή το γύρισμα ξεκινάει. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος καλησπερίζει το κοινό εξηγώντας ότι αυτό το αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό θα είναι διαφορετικό, αφού τα τραγούδια του θα ερμηνεύσουν καλλιτέχνες νέοι σε ηλικία αλλά και καταξιωμένοι τραγουδιστές που δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ με τον συνθέτη. Οι ώρες που ακολουθούν, επιβραβεύουν με τον καλύτερο τρόπο την παραγωγή της εκπομπής γι αυτήν την (υψηλού ρίσκου) επιλογή της. Οι στιγμές που ζούμε είναι μοναδικές! Τα κλασικά αριστουργήματα του Γιάννη Σπανού, αποκτούν μια ενδιαφέρουσα, συγκινητική, φρεσκάδα, χωρίς να χάνεται στο ελάχιστο η σπουδαιότητα των πρώτων ερμηνειών.

Ο Μαχαιρίτσας μάς καθηλώνει με το "Θα με θυμηθείς" (στίχοι Πυθαγόρας, πρώτη εκτέλεση Γιάννης Πάριος) και το "Ιδανικός κι ανάξιος εραστής" (ποίηση Νίκος Καββαδίας, πρώτη εκτέλεση Κώστας Καραλής).

Η συγκλονιστική Γιώτα Νέγκα τραγουδάει το "Άνθρωποι μονάχοι" (στίχοι: Γιάννης Καλαμίτσης, πρώτη εκτέλεση Βίκυ Μοσχολιού) με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο και τα πρώτα δάκρυα αρχίζουν να τρεμοπαίζουν στα βλέφαρά μας. Είναι αδύνατο να περιγράψω με λόγια το μεγαλείο της φωνής της κυρίας Νέγκα στα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, πρέπει να τα ακούσετε για να νιώσετε αυτό που ένιωσα...

Η "δύναμη" Ηρώ, ερμηνεύει τους "Δρόμους του Βερολίνου" (στίχοι Μάνος Ελευθερίου, πρώτη εκτέλεση Τάνια Τσανακλίδου) και εισπράττει δεκάδες εγκάρδια "μπράβο" από τον συγκινημένο Γιάννη Σπανό.  

Ο χαρισματικός Χρήστος Μάστορας, προσπαθεί να κρύψει το άγχος του κάνοντας χιούμορ. Ένα υπερταλαντούχο πλάσμα, με ήθος, σεβασμό, αγάπη για τη μουσική κι ένα αφοπλιστικό χαμόγελο μονίμως στα χείλη του. Τραγουδάει το "Φταίμε κι οι δυό" (στίχοι Πυθαγόρας, πρώτη εκτέλεση Γιάννης Πάριος) και μας αφήνει όλους άφωνους αφού η ερμηνεία του είναι τόσο προσωπική που νομίζεις ότι το τραγούδι γράφτηκε για εκείνον!  

Όταν φτάνει η σειρά του Μπάμπη Στόκα να ερμηνεύσει το "Πού να βρω ένα ζεϊμπέκικο" (στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, πρώτη εκτέλεση Μανώλης Μητσιάς), έχω μεγάλη περιέργεια για το αποτέλεσμα γιατί αδυνατώ να συνδυάσω το συγκεκριμένο τραγούδι με την φωνή του. Ομολογώ πως ο κύριος Στόκας είναι ο μόνος από τους καλλιτέχνες της βραδιάς που μου φαίνεται λίγο απρόσιτος, "με ψαρώνει" που λένε, αλλά ακούγοντας τον λυγμό που βγάζει στην εκτέλεση αυτού του αριστουργήματος, σηκώνομαι αμέσως μετά από την θέση μου και του ζητάω να βγάλουμε μαζί μια φωτογραφία. "Άνθρωπος που τραγουδάει με τόση ψυχή, δεν μπορεί να είναι απρόσιτος" σκέφτομαι. Μου χαμογελάει, σαν να ντρέπεται και ποζάρει υπομονετικά, ώρα 02.00 το πρωί, μέχρι να πετύχω την selfie (η άχρηστη...).  

Είναι αδύνατο να χωρέσω όλες τις όμορφες στιγμές της εκπομπής σε ένα άρθρο. Τι να πρωτογράψω για τον Δημήτρη Μπάση (και το συγκλονιστικό "Σπασμένο καράβι"), την Λιζέττα Καλημέρη, την υπέροχη Ντέμυ (που κλήθηκε να σηκώσει το βάρος του "Μια φορά θυμάμαι μ' αγαπούσες"), για τον Δώρο Δημοσθένους, την Βίκυ Καρατζόγλου, τον Απόστολο Ρίζο, τον Λούκα Γιώρκα, την Μυρτώ Καμβυσίδη .. Αξίζει να τους ακούσετε όλους... 

Θα μου επιτρέψετε μόνο να αναφερθώ στον αγαπημένο μου Γιάννη Ξανθόπουλο. Τον 17χρονο νικητή του Rising Star, τον "μικρό Ρέμο" όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς. "Σε ψήφισα τόσες φορές στο παιχνίδι, που μου χρωστάς μια φωτογραφία" τον αιφνιδιάζω κι εκείνος με μάτια που λάμπουν πετάγεται όρθιος για να με ευχαριστήσει. "Καλά μην σηκώνεσαι σαν να είμαι γιαγιά", τον πειράζω, "αφού δεν είστε πάνω από 25" μου απαντά ο πανέξυπνος Πόντιος κόβοντας μου 23 ολόκληρα χρόνια. Ο Γιάννης έχει άγχος. Μεγάλο. Κι ευθύνη. Τεράστια. Πρέπει να τραγουδήσει μπροστά στον Γιάννη Σπανό, τραγούδια όπως "Ο τρελός" (στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, πρώτη εκτέλεση Σταμάτης Κόκκοτας). Δεν είναι εύκολο στα 17 σου... Σηκώνεται με την ορμή της νιότης του, την γραβατούλα και τα αθλητικά παπούτσια του, κλείνει τα μάτια του και τα καταφέρνει! Μακάρι να τον βοηθήσουν οι συγκυρίες και να κάνει τις σωστές επιλογές, γιατί αξίζει πολλά αυτός ο μικρός... 

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στον κύριο Γιώργο Παπαστεφάνου (ένα όνομα συνώνυμο του πολιτισμού), στην εκθαμβωτική Ελένη Φιλίνη (δείτε το ζεϊμπέκικό της και το τσιφτετέλι της και θα αναφωνήσετε όπως κι εγώ "ποια Μπελούτσι;"), στον δημοσιογράφο Νικόλα Βαφειάδη (που υπέμεινε τις παραφωνίες μου και κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να με κρατήσει εντός ρυθμού), στις ταλαντούχες και πανέμορφες ηθοποιούς Άννα Μενενάκου και Ευγενία Παναγοπούλου (που μας ένωσαν η αγάπη κι ο σεβασμός για τον Μεγάλο Γιάννη Σπανό). Στο φινάλε της εκπομπής, όταν τραγουδάμε όλοι μαζί την "Οδό Αριστοτέλους" (στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, πρώτη εκτέλεση Χάρις Αλεξίου) νιώθουμε τυχεροί κι ευλογημένοι για την βραδιά που μόλις ζήσαμε.

"Το ευχαριστήθηκα!" είναι η φράση του Γιάννη Σπανού λίγο πριν κλείσουν οι κάμερες, ενώ παρά την κούραση και την συναισθηματική φόρτιση δεν παραλείπει να συγχαρεί την ορχήστρα και τον μαέστρο Μιχάλη Παπαδάκη για τον εξαιρετικό τρόπο που απέδωσαν τα έργα του! 

Το "Στην υγειά μας ρε παιδιά" είναι "παιδί" του Σπύρου Παπαδόπουλου και της παραγωγού του Βίκυς Λάσκαρη κι όπως ισχύει για όλα τα "παιδιά", έτσι και η συγκεκριμένη εκπομπή δεν θα ήταν ίδια εάν είχε άλλους "γονείς". Ένα από τα πολλά που με εντυπωσίασαν στους δυό τους, είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο δουλεύουν, μαζί με τους ακούραστους συνεργάτες τους, θαρρείς και γυρίζουν το πρώτο τους επεισόδιο. Οι διαχρονικές επιτυχίες, δεν γίνονται τυχαία. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο... Ευχαριστώ Σπύρο, ευχαριστώ Βίκυ για την φιλοξενία, την στήριξη σας στο πρώτο μου βιβλίο και την μεγάλη τιμή! 

 Το αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό θα προβληθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στον ΣΚΑΪ.

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

follow me on facebook
 

11 Φεβ. 2018

Related image

Για πολλά χρόνια πίστευα πως είναι κάτι φυσιολογικό το να δίνεις οδηγίες στους ήρωες των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών! Η συμβίωση με τον σύζυγό μου, ήταν εκείνη που μου αποκάλυψε την τραγική αλήθεια: υπάρχουν θεατές που ΔΕΝ το κάνουν! Αντιθέτως, κάθονται και παρακολουθούν αμίλητοι, χωρίς να φωνάζουν στην Τζόντι Φόστερ "πρόσεχε, είναι πίσω σου ο Χάνιμπαλ", χωρίς να υποδεικνύουν στον Αστυνόμο Μπέκα τον δολοφόνο, χωρίς να δίνουν μία χείρα βοηθείας στον Τομ Κρουζ στις "Επικίνδυνες Αποστολές 1,2,3,4,5 και 6"! 

Εγώ πάλι, είναι αδύνατο να μείνω απαθής. Συμμετέχω στην εξέλιξη, ταινιών, σίριαλ και εκπομπών, μιλώντας κανονικότατα στους ηθοποιούς και στους παρουσιαστές που βρίσκονται πίσω από την οθόνη, σαν να μπορούν να με ακούσουν.

Οι μισοί ήρωες του Κοκκινόπουλου στην "Ανατομία ενός εγκλήματος" θα είχαν γλιτώσει τον θάνατο, αν ακολουθούσαν τις συμβουλές μου.

Ο Άλκης Κούρκουλος δεν θα την είχε πατήσει από την Αλικάκη στην "Αναστασία" εάν έδινε βάση στις προειδοποιήσεις μου για τον πατέρα του. 

Η Μαίρη Χρονοπούλου θα καταλάβαινε τι κουμάσι είναι ο Αλέκος Αλεξανδράκης στο "Δάκρυα για την ηλέκτρα" και δεν θα πήγαινε να τρακάρει, αν λάμβανε υπόψιν της τις αποκαλύψεις που της κάνω κάθε φορά που βλέπω την ταινία.

Ο Έρικ στην "Τόλμη και γοητεία"  θα απέφευγε το κέρατο από την Μπρούκ, αν με άκουγε όταν του φώναζα να μην την παντρευτεί γιατί καλοκοιτάει τον Ριτζ

Και -φυσικά!- ο Ρίτσαρντ Γκιρ στην ταινία "Η άπιστη" θα είχε αποφύγει τον εξευτελισμό εάν έκανε αυτό που του έλεγα από την πρώτη κιόλας σκηνή: "δεν σου αξίζει Ρίτσαρντ, χώρισέ την την @$%&*#".

Η εξέλιξη δεκάδων κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική χάρη στη δική μου βοήθεια και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για αμέτρητες ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές της Ελληνικής τηλέορασης! Οι υποδείξεις που κάνω στους παρουσιαστές και στους συμμετέχοντες, είναι πάντα καίριες και ειλικρινά λυπάμαι που δεν έχουν την δυνατότητα να τις ακούσουν. 

Οι νουθεσίες μου στην Ναταλία Γερμανού για να αποτραπεί η αποχώρηση του Νίνο από το Fame Story 1...

Οι παραγγελιές μου στον Σπύρο Παπαδόπουλο για το τραγούδια που θέλω να πει ο καλεσμένος του στην "Στην υγειά μας ρε παιδιά"...

Οι συμβουλές μου στον Σάκη και στον Μουζουράκη για το πότε πρέπει να γυρίσουν την καρέκλα του "The Voice" και πότε όχι...

Οι παραινέσεις μου προς τον Ντάνο να έχει τον νου του στην Ευρυδίκη στο Survivor I...

Οι ερωτήσεις μου στον Αντώνη Σρόιτερ για να εκμαιεύσει την αλήθεια από τους μάρτυρες-κλειδιά που φιλοξενεί στην "Αυτοψία"...  

είμαι πεπεισμένη ότι θα έκαναν την διαφορά αν εισακούγονταν!

Αν έπρεπε ωστόσο να επιλέξω μία και μοναδική εκπομπή στην οποία δεν βάζω γλώσσα μέσα μου, μιλώντας αδιάκοπα με την παρουσιάστρια της, αυτή θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη το "Φως στο τούνελ". Οι παρεμβάσεις μου στην Αγγελική Νικολούλη, είναι τόσο καταλυτικές, που συχνά νομίζω ότι εκείνη τις ακούει...τηλεπαθητικά και αναλόγως κανονίζει την πορεία της έρευνάς της. Γι αυτό και πολλές φορές, όταν τελειώνει η εκπομπή δίνω τα εύσημα στον εαυτό μου: "Μπράβο Μαρία, τον βρήκαμε κι αυτόν τον δολοφόνο", μου λέω.

Αν κάποιοι από τους αναγνώστες αυτού του άρθρου-εξομολόγησης ψυχής, ζείτε με ανθρώπους που κάνουν τα ίδια με εμένα, μία παράκληση έχω να σας απευθύνω (tην ίδια που επαναλαβάνω 25 χρόνια και στον σύζυγό μου): ΜΗΝ μας διακόπτετε! Δεν μιλάμε σε σας. Στον Τζέραρντ Μπάτλερ μιλάμε!

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

follow me on facebook