Άνθρωποι

10 Μαρ. 2018

angry, beautiful, blonde

Έχουν στα μούτρα την έκφραση ανθρώπου που μόλις ακούμπησε στην άκρη της γλώσσας του ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι. Από το πρωί που θα ξυπνήσουν, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούν, κάθε μέρα, όλο το χρόνο.., η ξινίλα παραμένει εκεί, ανεξάρτητα από την έκβαση της ζωής τους. Δεν έχει να κάνει με τους άλλους, δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, είναι θέμα αμιγώς προσωπικό. Χαίρονται ξινισμένα, λυπούνται ξινισμένα, θυμώνουν ξινισμένα, χαμογελούν ξινισμένα...  Σαν να τους βούτηξαν σε ένα καζάνι με ξύδι όταν γεννήθηκαν κι έκτοτε τους έμεινε η χαρακτηριστική γκριμάτσα της αηδίας στο πρόσωπο. 

Τους αποκαλούμε "ξινούς". Ή "ξινιόλες". Τις γυναίκες, συχνά τις αποκαλούμε κι αλλιώς, αλλά ο χαρακτηρισμός αγγίζει τα επικίνδυνα όρια της βωμολοχίας και λέω να τον αποφύγω. Η αλήθεια είναι ότι γύρω μας κυκλοφορούν σαφώς περισσότερες "ξινές", από "ξινούς". Κι ένα πράγμα που μου έχει κάνει εξαιρετική εντύπωση είναι ότι σπανίως θα δεις "ξινή" χωρίς ταίρι. Λες και για κάποιους εκπροσώπους τους ανδρικού φύλου, η ξινίλα λειτουργεί αφροδισιακά, πάνε και επιλέγουν γυναίκες με γεύση...λεμονιού, αφήνοντας μελένια πλάσματα ολομόναχα.

Σου την παρουσιάζουν στην παρέα με καμάρι κι εσύ απορείς πώς γίνεται να μην βλέπουν ότι η καλή τους κοιτάζει όλους τους φίλους τους με εκείνο το ύφος που προδίδει αναγούλα! Της χαμογελάς πλατιά και της απλώνεις το χέρι για να την υποδεχτείς (όχι για εκείνη, για τον φίλο σου το κάνεις) και η ξινή προτάσσει τα δάχτυλά της, χαλαρά, σαν χέρι νεκρού, λες και σου κάνει μεγάλη χάρη που σου επιτρέπει να την χαιρετήσεις, σου σκάει εναν μορφασμό που μάλλον τον αποκαλεί χαμόγελο κι ύστερα κάθετα σιωπηλή. Απόμακρη. Με την ταμπέλα "μην ενοχλείτε" στο μέτωπο. Με βλέμμα "εγώ είμαι θεότητα αγάπη μου, πλήττω θανάσιμα με τους θνητούς".

Την ενοχλούν τα πάντα. Αλλά δεν το λέει με λόγια. Δεν ξεσπάει όπως κάνουμε εμείς "οι σκύλοι που γαυγίζουν". Υπομένει καρτερικά, σφίγγει τα δόντια, κεραυνοβολεί το ταίρι της με ματιές που στάζουν λεμόνι και του τα μαζεύει για αργότερα...Σε καμία ξινή δεν αρέσουν οι παρέες του συντρόφου της. Είναι νομοτελειακό αυτό. Απολαμβάνει όμως το μετά. Την στιγμή που θα μπει στο αυτοκίνητο, θα καθίσει στην θέση του συνοδηγού, θα βάλει τη ζώνη της και...πού σε πονεί πού σε σφάζει! Τον ψέλνει σε όλη την διαδρομή, κουνώντας απαξιωτικά το κεφάλι αριστερά δεξιά, προφέροντας με σιχασιά τα ονόματα των φίλων του που μόλις γνώρισε. Καθιστώντας σαφές, ότι δεν έχει την πα-ρα-μι-κρή διάθεση να τους ξανασυναντήσει.

Οι ίδιες οι "ξινές"  αυτοπροσδιορίζονται ως "μπλαζέ". Εξωραϊζοντας έτσι την πραγματικότητα, που είναι μία και μοναδική: είναι μίζερες, αγέλαστες, ανικανοποίητες. Σου απαντούν με ύφος που στάζει σνομπισμό, ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ως χαζοχαρούμενες, να κάνουν γλύκες και ναζάκια, να είναι αρεστές σε όλους, ότι "αυτή είμαι και σε όποιον αρέσω". Παρουσιάζοντας έτσι ως "άποψη" και "στάση ζωής" την ξινίλα τους. Μην μπεις στον κόπο να τους απαντήσεις ότι ανάμεσα στην μαντάμ-Σουσού και την "νιάου βρε γατούλα" υπάρχουν και οι κανονικές γυναίκες. Εκείνες που χαίρονται, γελάνε, ξεκαρδίζονται, φωνάζουν, απολαμβάνουν, ικανοποιούνται, διεκδικούν, αγωνίζονται, κρίνουν, ΖΟΥΝ... Δεν θα καταλάβουν. Η ψυχική ναυτία που τις κάνει να στραβώνουν τα μούτρα τους, είναι μη αντιμετωπίσιμη και μη αναστρέψιμη.

Όσο για εσένα, τον άνδρα που από επιλογή ανέχεσαι το ξινισμένο σταριλίκι τους, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η αυτοεκτίμησή σου, φίλε μου, είναι στα τάρταρα και νομίζεις, ο καημενούλης, ότι με την ντίβα από τα Lidl στο πλευρό σου, "ψηλώνεις" μερικά εκατοστά. Δεν περιγράφω άλλο. Αρθρογράφος είμαι. Όχι ψυχαναλυτής... 

Υ.Γ. Η δημοσίευση της άποψής μου περί ξινών γυναικών συνοδεύτηκε από κάποια αρνητικά σχόλια, προερχόμενα απο γυναίκες. "Μπορεί να είναι ξινές γιατί αγωνίζονται να τα καταφέρουν σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία" μου έγραψαν. Διαφωνώ! Ριζικά! Αλλο "δυναμική", άλλο "ξινή". Η πρώτη στις παρέες σε κοιτάζει στα ματια και σου σφίγγει το χέρι και αφήνει την "επίθεση" και το "ύφος" για τον χώρο της δουλειας της. Η δεύτερη, είναι απλώς έτοιμη να κάνει εμετό. Όλο το 24ωρο. Είναι άδικο για την "δυναμική" να την ταυτίζουμε με την "ξινή". Και εξοργιστικά βολικό για την δεύτερη...

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

panagopoulou@thisismarias.com

19 Φεβ. 2018

Σχετική εικόνα

Να έφτανε, λέει, μια Καθαρή Δευτέρα που θα έπεφταν τα προσωπεία και θα έμενε ο καθένας με το πραγματικό του πρόσωπο. Θα καίγονταν, μαζί με τον βασιλιά Καρνάβαλο, οι μάσκες που κρύβουν προθέσεις, διαθέσεις και συναισθήματα. Θα κοιταζόμαστε και θα βλέπαμε την αλήθεια, όχι μόνο ο ένας στον άλλον, αλλά και στους καθρέπτες μας.

Γιατί αν πρέπει να επιλέξω μία κατηγορία μασκαρεμένων που με εξοργίζει περισσότερο, αυτή είναι οι άνθρωποι που φορούν την μάσκα της ψευτιάς ακόμη κι όταν μένουν μόνοι με τους εαυτούς τους.

Εκείνοι που δεν παριστάνουν απλώς κάποιους άλλους, αλλά έχουν πειστεί πως είναι κάποιοι άλλοι. Εκείνοι που δεν προσποιούνται τους έντιμους, ειλικρινείς, ευαίσθητους, φιλάνθρωπους, ασυμβίβαστους... καλούς γονείς, φίλους, συντρόφους, συνεργάτες...αλλά έχουν θάψει στα τρίσβαθα της ψυχής τους την πραγματικότητα και νομίζουν πως όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους.

Είναι στιγμές που δεν είμαι απολύτως σίγουρη αν με θυμώνουν ή τους οικτίρω, έτσι αυτοπαγιδευμένους στην απάτη που οι ίδιοι δημιούργησαν. Ανήμπορους να ξεφύγουν, να δουν τα μούτρα τους στον καθρέπτη και να πούνε
"ναι, πατάω επί πτωμάτων",
"ναι, είμαι αδίστακτος",
"ναι, πληγώνω όποιον αγαπώ",
"ναι, λέω ψέματα αδιαφορώντας για τις συνέπειες",
"ναι, φθονώ την ευτυχία του διπλανού μου",
"ναι, νοιάζομαι μόνο για την πάρτη μου",
"ναι, εξαπατώ τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται"
"ναι, βάζω το συμφέρον πάνω από την ανθρωπιά",
"ναι, εκμεταλλεύομαι την αδυναμία των άλλων",
"ναι, προδίδω συγγενείς και φίλους",
"ναι, αδικώ συνειδητά γιατί έτσι μου αρέσει",
"ναι βάζω τρικλοποδιά σε όποιον απειλήσει τα κεκτημένα μου"...
"ναι, δεν είμαι αυτός που νομίζω και νομίζετε. Είμαι εγώ".

Να ερχόταν, λέει, μια Καθαρή Δευτέρα που οι μασκοφόροι θα έχαναν τις προσωπίδες τους και θα έστεκαν γυμνοί απέναντί μας. Αυτοί και η αλήθεια τους... Δεν θα ΄ρθει όμως... Οπότε... Καλή Σαρακοστή. Καλη κάθαρση. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθέναν...

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

panagopoulou@thisismarias.com

10 Φεβ. 2018

Αποτέλεσμα εικόνας
 για φρουζής

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, είναι αναμφίβολα το πρόσωπο που μονοπωλεί την επικαιρότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς φέρεται να πρωταγωνιστεί στον χρηματισμό πολιτικών, και όχι μόνο, προσώπων, για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Η ζωή του τέως ισχυρού άνδρα της Novartis, θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία, με ήρωα έναν ικανό και ιδιαιτέρως ευφυή άνθρωπο που ξεκινησε αποφασισμένος να κατακτήσει την κορυφή, στην πορεία αντιμετώπισε ένα από τα πιο σκληρά πρόσωπα της ζωής και βρέθηκε τελικά στο επίκεντρο ενός σκανδάλου κολοσσιαίων διαστάσεων.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, γεννήθηκε στην Κρήτη το 1960 και έζησε στο Ηράκλειο μέχρι τα έξι του χρόνια, οπότε και η οικογένειά του ήρθε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο πατέρας του, Μιχαήλ Φρουζής, υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Υπουργείο Εμπορίου, ως επικεφαλής των Κρατικών Προμηθειών, ενώ ο ίδιος τελείωσε το σχολείο στη Λεόντειο. 

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ο Κωνσταντίνος φεύγει για τη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας όπου αποκτά δύο πτυχία, ενώ συνεχίσει για μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφίες της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ηλικία 25 ετών, ξεκινάει να εργάζεται στην γαλλική πετρελαϊκή εταιρία EFL Total ως υπεύθυνος οικονομικής ανάπτυξης βιομηχανικής μονάδας. 

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1986, οπότε και γνωρίζει την γυναίκα της ζωής του, την Κατερίνα. Δύο νέοι άνθρωποι, με εξαιρετικές σπουδές, όνειρα και φιλοδοξίες, ξεκινούν να χτίζουν βήμα βήμα την καριέρα τους και παράλληλα δημιουργούν μια όμορφη οικογένεια. Η πρώτη δουλειά του Φρουζή στην πατρίδα, είναι πωλητής καλλυντικών στην εταιρία L’OREAL, θέση στην οποία παραμένει μέχρι το 1991. Εκείνη τη χρονιά γεννιέται ο πρώτος γιος του ζευγαριού, ο Μιχαήλ Άγγελος, ενώ τρία χρόνια μετά, το 1994, η ευτυχία τους συμπληρώνεται με την γέννηση του Δημήτρη.

Η αναρρίχηση του στην L’OREAL είναι ραγδαία, μέχρι που το 1996, η ζωή τού δείχνει το σκληρό της πρόσωπο. Η σύζυγός του και μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών του, αρρωσταίνει σοβαρά και παρά τις τρεις δύσκολες εγχειρήσεις στο εξωτερικό και τις εξοντωτικές  θεραπείες στην Ελλάδα, η ασθένεια επιμένει. Η δύναμη και το πείσμα της νεαρής γυναίκας, εντυπωσιάζουν τους πάντες, ενώ η απόφασή της να συνεχίσει να εργάζεται στη ΔΕΠΑ, στο γραφείο του προέδρου, σαν να μην είναι άρρωστη, αποτελεί μέχρι και σήμερα αντικείμενο συζήτησης όσων την γνώρισαν.

Στα χρόνια που το ζευγάρι μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, το βιογραφικό του Φρουζή εμπλουτίζεται από τις συνεργασίες του με τον Όμιλο Promodes / Carrefour/ Marinopoulos, την Panafon/Vodafone και την Business Exchanges ενώ από το 2003 ξεκινάει η πορεία του στον ΟΤΕ. 

Το 2007, η σύζυγός του «φεύγει» από την ζωή, μετά από έντεκα χρόνια σκληρής μάχης. Μία από τις τελευταίες συμβουλές που πρόλαβε να δώσει στον άνδρα της μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου που νοσηλευόταν, ήταν να αποδεχτεί την πρόταση που του έχει ήδη κάνει ο πρόεδρος της Novartis και να αρχίσει μια νέα σελίδα στην ήδη επιτυχημένη καριέρα του. Ακολουθεί την προτροπή της εκείνος κι έτσι στα 47 του χρόνια, χωρίς την σύντροφό του και με τα δύο παιδιά στην εφηβεία, αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ενώ το 2012 γίνεται πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. 

Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν προσωπικά, κάνουν λόγο για έναν "άλλον" Κωνσταντίνο πριν και έναν "άλλον" μετά, τον θάνατο της συζύγου του. Εκείνο που παραμένει αναλλοίωτο είναι η αγαπή και η περηφάνια για τους γιους του που, παρά την τραγική απώλεια της μητέρας τους, καταφέρνουν να αριστεύσουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και να εισαχθούν το 2009 στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο μεγάλος και το 2012 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο μικρός.

Προσωπική Σημείωση: Την ιστορία της συζύγου του Κωνσταντίνου Φρουζή, την έμαθα το 2009, από έναν γιατρό. Δίνοντας εκείνη την εποχή την δική μας οικογενειακή μάχη με τον καρκίνο, είχα μεγάλη αγωνία για το πώς θα επηρέαζε τον γιο μας που ετοιμαζόταν για σπουδές. Ο γιατρός, θέλοντας να μου δείξει ότι τα παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να επιβιώνουν ακόμη και μετά από τραγωδίες, μού είχε μιλήσει για τον μεγάλο γιο του κ.Φρουζή, ο οποίος είχε μόλις εισαχθεί στο Μετσόβιο και μάλιστα με πολύ υψηλή βαθμολογία, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρα του. Είχα καταγράψει την ιστορία αυτή στο αρχείο που τηρώ με αληθινές ιστορίες που με συγκλονίζουν, χωρίς να γνωρίζω φυσικά ότι κάποτε οι ήρωές της θα απασχολούσαν την επικαιρότητα...Δεν θα την δημοσιοποιούσα, εάν δεν το είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Φρουζής τον Νοέμβριο του  2014, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Σωτήρη Δανέζη για το περιοδικό Fortune, την οποία επίσης έχω στο αρχείο μου... 

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

panagopoulou@thisismarias.com

4 Ιαν. 2018

architecture, cityscape, cityview

Μπορεί να φταίω κι εγώ που πιάνω εύκολα την κουβέντα στις ουρές των καταστημάτων, των τραπεζών, των δημόσιων υπηρεσιών, των μέσων μεταφοράς... Μπορεί να γεννήθηκα και με κάποιον "αόρατο μαγνήτη" που τραβάει πάνω μου ανθρώπους που μπορείς να τους χαρακτηρίσεις και ιδιόρρυθμους... Η ουσία είναι ότι σήμερα το πρωί, περιμένοντας την σειρά μου για να εξυπηρετηθώ στην τράπεζα, βρέθηκε ακριβώς μπροστά μου μία κυρία από εκείνες που φωνάζουν από μακριά "είμαι πολυλογού και τα ξέρω ΟΛΑ".

"Πήρατε μαζί σας σακούλες;" με ρωτάει ξαφνικά και βλέποντας προφανώς την απορία στο μάτι μου, διευκρινίζει: "Αν δεν πήρατε, ετοιμαστείτε να πληρώσετε 3 λεπτά για την κάθεμία, αφού από προχθές δωρεάν σακούλες τέλος".

"Α, αυτό εννοείτε. Όχι, δεν πήρα", απαντώ εγώ.

"Κακώς. Εγώ έραψα μόνη μου πολύ ωραίες υφασμάτινες και τις πήγα δώρο τώρα τις γιορτές σε φίλους και γνωστούς. Να, σαν αυτή που έχω μαζί μου. Δεν είναι πολύ ωραία;" μου λέει και μου βάζει μέσα στη μούρη μια καρό υφασμάτινη τσάντα. "Έχω ντύσει τον πάτο με μουσαμά από αυτούς που φτιάχνουνε τα τραπεζομάντηλα, οπότε και να λερωθεί λίγο μπορώ εύκολα να την ξεπλύνω. Γιατί δηλαδή παλιά τι παθαίναμε που ήταν όλα υφασμάτινα. Τις υφασμάτινες πάνες τις προλάβατε;" με αιφνιδιάζει με την ερώτησή της.

"Τι να σας πω; Αν τις πρόλαβα ως μωρό, δεν το θυμάμαι..."

"Μια χαρά ήταν! Λίγο με την ευκοίλια μας ταλαιπωρούσαν αλλά με υπομονή τις καθαρίζαμε και τις ξαναχρησιμοποιούσαμε", αρχίζει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες προκαλώντας ενόχληση αλλά και γέλια στους υπόλοιπους πελάτες της ουράς. "Μην γελάτε καθόλου. Και ακόμη πιο παλιά οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν πάνινες σερβιέτες. Εκεί βέβαια τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, αλλά κι αυτό το σημερινό χάλι που μάθαμε να είναι όλα μιας χρήσης και να ρυπαίνουμε το περιβάλλον είναι απαράδεκτο" συνεχίζει ακάθεκτη.

Κάνω ότι κοιτάζω την οθόνη του κινητού μου μήπως και σταματήσει να μου μιλάει αλλά πριν το καταλάβω εκείνη πλησιάζει πολύ κοντά μου και χαμηλώνοντας αισθητά τον τόνο της φωνής της μου ρίχνει το πονηρό σχόλιο:

"Μόνο προφυλακτικά πάνινα δεν μπόρεσαν να βγάλουν αλλά κι εκεί υπάρχει λύση για να μην μολύνουμε την ατμόσφαιρα".

"Να βάζουμε διχτάκια;", κάνω το λάθος να την ειρωνευτώ εγώ επαναλαμβάνοντας μια αστεία ατάκα που διάβασα στο διαδίκτυο.

"Όχι καλέ. Αχαχαχα!! Άκου προφυλακτικά- διχτάκια! Μπα σε καλό σου; Πού το σκέφτηκες;" ξεκαρδίζεται στα γέλια και το επόμενο δευτερόλεπτο όλη η τράπεζα γυρνάει προς την μεριά μας. Εγώ θέλω απλώς να ανοίξει η γη να με καταπιεί, αλλά η "φίλη" μου δείχνει να απολαμβάνει στο έπακρο το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Με αέρα τηλεοπτικού αστέρα που τον έχουν μόλις αναγνωρίσει οι θαυμαστές του, με πιάνει αγκαζέ και μου ρίχνει το τελειωτικό χτύπημα:

"Η μόνη λύση για να απαλλάξουμε την γη από τα προφυλακτικά μιας χρήσης είναι το παλιό, πατροπαράδοτο τράβηγμα την σωστή στιγμή", δηλώνει περήφανη για την φοβερή εξυπνάδα της και αποχαιρετώντας με πηγαίνει -επιτέλους!- στο ταμείο για να εξυπηρετηθεί.

Δεν θα ξαναπιάσω κουβέντα με αγνώστους στην ουρά.
Δεν θα ξαναπιάσω κουβέντα με αγνωστους στην ουρά.

Το ορκίζομαι...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com
p
anagopoulou@thisismarias.com

 

29 Δεκ. 2017

Image may contain: 1 person

Λένε ότι τους ανθρώπους πρέπει να τους "μετράμε" στα δύσκολα. Δεν συμφωνώ απολύτως. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι άνθρωποι φαίνονται και στις λύπες μας και στις χαρές μας. Είναι βαρύ πράγμα η χαρά, γεννά συναισθήματα που δεν μπορούν όλοι να τα διαχειριστούν. Εκείνοι ομως που τα καταφέρνουν και φτάνουν να μοιράζονται μαζί σου την επιτυχία, την ευτυχία, το νέο ξεκίνημα...είναι άνθρωποι σπάνιοι και πολύτιμοι κι εσύ που τους έχεις στη ζωή σου, τυχερός!

Ένας τέτοιος, τυχερός άνθρωπος νιώθω κι εγώ στην εκπνοή του χρόνου. Το 2017 (μία χρονιά δύσκολη, δύσκολη, δύσκολη) για εμένα σημαδεύτηκε από ένα πολύ σημαντικό γεγονός: στις 18 Οκτωβρίου, ανήμερα των 47ων γενεθλίων μου, εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο από τις Εκδόσεις Ωκεανός. "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου" ο τίτλος του, ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία από αυτές που μόνο η ζωή μπορεί να επιφυλάξει.

Δεν θα επιχειρήσω να περιγράψω πώς νιώθω γι αυτό μου το "κατόρθωμα" γιατί είμαι βέβαιη πως δεν θα καταφέρω να αγγίξω τις πραγματικές διαστάσεις των συναισθημάτων μου. Έχω όμως την επιθυμία να πω ένα πελώριο -"μέχρι τον ουρανό κι ακόμα παραπέρα" που λέγαμε μικροί- ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, σε όλους εσάς που μοιραστήκατε τη χαρά μου σαν να ήταν δική σας. Και δεν αναφέρομαι στα κατ΄ανάγκη συγχαρητήρια, στα μέσα από τα δόντια χαμόγελα, στα δήθεν ενθουσιώδη σχόλια. Όχι. Δεν εννοώ αυτά!

Έχω ήδη ευχαριστήσει ονομαστικά τους ανθρώπους που με συγκίνησαν και με τίμησαν στην παρουσίαση του βιβλίου μου (δεν θα πάψω ποτέ να σας χρωστάω χάρη που κάνατε τόσο ξεχωριστή εκείνη την ημέρα).

Τώρα ήρθε η ώρα να ευχαριστήσω και όλους τους υπόλοιπους.

Εσάς, που με ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα μου δίνετε δύναμη λέγοντάς μου πόσο πολύ σας άρεσε το "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου", πόσο σας συγκλόνισε, σας ταξίδεψε ή σας θύμωσε η συμπεριφορά των ηρώων μου, πόσο απολαύσατε την γραφή μου, τι θα θέλατε να διορθώσω... Υπέροχα λόγια, φυλακτό στην ψυχή μου...

Εσάς, φίλους αλλά κι αγνώστους, που μου στέλνετε φωτογραφίες με το βιβλίο μου στα χέρια σας, ενημερώνοντας με ότι "ξεκινάτε το ταξίδι της ανάγνωσής του"... Η εικόνα που συνοδεύει αυτό το κείμενο είναι από το Ροβανιεμι της Λαπωνίας, το χωριό του Άγιου Βασίλη. Μέχρι εκεί ταξίδεψε το "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου" χάρη στην φίλη-αδελφή Δήμητρα Παβέλη... Που μέσα στον πανικό του ταξιδιού -με δύο μικρά παιδιά!- είχε το νου της να το πάρει μαζί της ΚΑΙ να το φωτογραφήσει. Τι να λέμε τώρα;

Αλλά κι εσάς που δεν το διαβάσατε (ακόμη...), όμως μου χαρίζετε απλόχερα τις ευχές σας, λόγια βγαλμένα από την καρδιά, δεκάδες "μπράβο ρε Μαρία" που με κάνουν να πετάω στα ουράνια...

Κοινή παρότρυνση όλων: "μην σταματάς να γράφεις, περιμένουμε το επόμενο!"

Σας ευχαριστώ που χαιρόσαστε με την χαρά μου! Καλή χρονιά! Με χαρές! Κι ανθρώπους που να ξέρουν να τις μοιραστούν μαζί σας...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com
p
anagopoulou@thisismarias.com